Az élő társasjáték hétméteres játéktáblája a tatai vár, a város és a környező dombok képét ábrázolja. A játékosok helytörténeti feladatokat kapnak, dobókockával dobnak és különböző útvonalakon kell a várba jutniuk.
A kapucinus templomban tartott ünnepi szentmise és körmenet után szombaton és vasárnap is kézműves kirakodóvásár és vidámpark várja a látogatókat.

A porciunkula-búcsú a ferencesek bölcsőjét jelentő assisi Porciunkula-kápolna fölszentelésének emléknapja. A kápolna a hagyomány szerint a Szentföldről hozott maroknyi földre épült, ezért nevezték részecskének, azaz porciunkulának. Ez a hely lett a rend anyakolostora. Ferenc itt halt meg, testvérei a templom kertjében temették el. Sírhelye fölé később bazilikát emeltek.

A Porciunkula-kápolna Assisitől 4 kilométerre

A ferences rend megalapítása után III. Honorius pápa 1216-ban engedélyezte, hogy aki a kápolnát felkeresi, teljes búcsút nyerhessen, azaz feloldozásban legyen része. Ez kiváltságot jelentett, mert akkoriban csak az nyerhetett teljes búcsút, aki a Szentföldre zarándokolt. A pápák később valamennyi ferences és klarissza templomnak megadták a jogot a búcsú megtartására, melyet a világon mindenütt augusztus első vasárnapján rendeznek.

Bővebb információ

MTI

2013. augusztus 1.

Hozzászólások