Bemutatjuk Csáki Ildikó szalmafonó népi iparművészt. Kedves Ildikó! Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak, és mesélj életedről, munkádról, a szalmafonással kapcsolatos érdeklődésedről!

 

csakiildiko06

 

Csáki Ildikó vagyok. Ágasegyházán élek három kutyusommal és három cicával. A férjem, Csatai Ferenc 2009-ben hunyt el. Három éve vagyok nyugdíjas, azonban nyugdíjazásomat megelőzően súlyos betegséget diagnosztizáltak nálam. Egy évig intenzíven gyógyulgattam, és utána kezdtem el lassan újra a hobbimmal, a szalmafonással foglalkozni. Fontam ugyan közben is, de kompozíciókat nem voltam képes készíteni. Ma már egy kicsit nagyobb bizalommal tekintek a jövőbe, és sokkal többet fonok, tanítok is.

Mi az eredeti foglalkozásod? Hogyan és mikor kötöttél a szalmával barátságot?

A Kecskeméti Önkormányzat Szociális Osztályán voltam ügyintéző, tartós bentlakásos intézményi elhelyezésekkel foglalkoztam. Munka mellett végeztem a főiskolát, óvodapedagógus diplomát szereztem. Az első szalmafonatot gimnazistaként láttam meg, teljesen elvarázsolt. Még azon a nyáron elkezdtem ollóval begyűjteni pár szál szalmát és megpróbáltam egy kicsi esőcsigát készíteni. Apránként, autodidakta módon jöttem rá mind az anyagelõkészítés, mind a fonás módjára. Éveken keresztül fontam a saját, valamint a barátaim örömére, nem is tudva azt, hogy mit csinálok igazán.

 

csakiildiko01

Ágasegyháza, Falunapi kiállítás 2014.

Mióta dolgozol komolyan a szalmával? Mikor találkoztál először szalmafonókkal?

1992-ben Szórád István tanár úr hívta fel a figyelmemet egy pályázatra, és unszolására egypár fonatommal beneveztem. Ez a pályázat Törökszentmiklóson került meghirdetésre, és az én munkáim különdíjat kaptak. Szeptemberben szerveztek egy szakmai napot, ahová én is meghívást kaptam, és itt sikerült találkoznom olyan szalmafonókkal, akik még a szüleiktől tanulták a szalmafonást. Tőlük tanultam meg a kalászkoszorú, aratókoszorú, borona készítését, néprajzi üzenetét. A technikát több kézműves táborban, többféle nemzetiségű mestertől sikerült elsajátítanom, valamint saját magam is találtam ki fonatokat.

Milyen dísztárgyakat vagy használati tárgyakat készítesz? Nád fonásával is foglalkozol?

Jórészt dísztárgyakat készítek, ajtódíszeket, karácsonyfadíszeket, különféle ékszereket, hajcsatokat, állatfigurákat, de készítettem már kalapot, táskát is, valamint aratókoszorúkat, boronákat is. Náddal nem dolgozom.

 

csakiildiko02

 

Egyszer még egy filmnél is dolgoztál a szeretett anyagoddal. Mit kértek tőled, hogy készíts?

Páskándi Géza Szalmabábuk lázadása c. novelláját Palásti György filmesítette meg. Ehhez a filmhez kért fel Kőber Tibor díszlettervező, hogy készítsem el a szalmakirály palotáját, valamint a király trónszékét. Nem kaptam külön instrukciót, csak hogy a magyar jelleg tükröződjön. Készítettem egy másfél méteres aratókoszorút, amelynek tetejére egy hatvan cm átmérőjű magyar koronát fontam. A film párizsi bemutatójára én is meghívást kaptam. Fantasztikus érzés volt a film végén a közönség előtt a színpadon a film készítőivel együtt meghajolni.

Hány kiállításon vettél eddig részt?

1992-tõl folyamatosan részt vettem különbözõ kézmûves pályázatokon. Több kiállításom volt Magyarországon: Budapesten , Kecskeméten, Szegeden, Kalocsán, Kunhegyesen, Ócsán, valamint Bács-Kiskun megye kisebb-nagyobb településein. Sikeres bemutatóim voltak még Grazban, Strullendorfban, Párizsban, Arezzóban, valamint Tessalonikiben.

 

csakiildiko03

 

Hogyan ismerték el a tevékenységedet?

1995-ben Arató koszorúkkal Országos II. díj, Gödöllõ
1997-ben Kismesterségek pályázatán Országos I. díj, Kecskemét
1998- ban Aranyszalma pályázat Országos II. díj, Hajdúnánás
1998-ban Nívódíj Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától, Törökszentmmiklós
1999-ben Népmûvészeti Múzeum Elismerõ Oklevele, Budapest
2000-ben XII. Országos Népmûvészeti Kiállítás, Bronz Oklevél
2003-ban Különdíj, Pécsvárad
2003-ban Népi Mesterségek Mûvészete Pályázat megosztott III. díj, Kecskemét
2009-ben Népi Mesterségek Mûvészete Pályázat III. díj, Kecskemét
2009-ben „Emelem a kalapom” Nemzetközi Szalmakalap Pályázat I.díj

 

csakiildiko04

 

Úgy tudom, hogy ma már te tanítod a mesterséget….

1997 óta a Duna-Tisza közi Népmûvészeti Egyesület tagja vagyok.
Nyaranta Kanalas János népi iparművész barátommal, aki a népművészet mestere, kosárfonást és szalmafonást oktatunk Tiszaalpáron.

Hol található a kis műhelyed, ha a barátaimmal meg szeretnélek látogatni?

A kis műhelyem Ágasegyházán a lakásomon található. Előzetes megbeszélés alapján szívesen látom az érdeklődőket.

 

csakiildiko05

Kanalas János népi iparművésszel

Ildikó, kinek értékesíted az elkészült szalmatárgyakat? Az alapanyagot hogyan szerzed be?

A Szegedi Gabonakutatóból kapom a vetőmagot, amit szeptember végén, október elején a kertem egy részében elvetek, majd május közepétől sarlóval kis kévékbe gyűjtve vágom le a viaszérett gabonát. Szárítás után tisztítom, ami annyit tesz, hogy levágom a kalászt (természetesen a kalászkoszorúkhoz nem) majd az első ízről szedem le a levelet, külön rakom a másod ízt levél nélkül. A harmad ízt csak ritkán szoktam használni. Utána válogatom hosszúság és vastagság szerint. A fonáshoz azt a szalmacsomót áztatom, amiből dolgozni akarok.

Vásárba nem járok, mivel egyedi darabokat készítek, és nincs olyan mennyiség, amivel érdemes lenne vásárba menni. Kiállítást meghívás alapján szoktam csinálni.

Van kedvenc tárgyad, amit nagyon szívesen készítesz?

Mindig az a kedvencem, amit éppen fonok. Szeretem az állatfigurákat, az ékszereket, szeretem a különleges kéréseket megfonni, megvalósítani.

 

csakiildiko07

 

Milyen vágyaid lennének, ha jönne egy jó tündér, és megkérdezné, hogy miben segíthet?

Elsődlegesen egészséget, békét és időt kérnék magamnak és mindenkinek. Időt arra, hogy ezt a tudást, a megtanult és a kikísérletezett technikát átadhassuk a jövő generációnak. A jövő generáció ezzel a tudással, a népművészet alapjait megismerve, felhasználva, a mostani életbe beilleszthető és a mai kor embere számára is szívesen használt tárgyakat készíthessen.

Kedves Ildikó, nagyon szépen köszönöm a bemutatkozást! Kívánok számodra jó egészséget és sok ihletett pillanatot, hogy minél több kedves és hasznos tárgyat készíts sokunk örömére.

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások