A beszélgetésünk során Takács Katalin, az Állat és Ember Állatvédő Egyesület vezetője mesélt a gyerekek és felnőttek körében végzett állatvédelmi felvilágosító tevékenységükről is és elmondta, miért helyeznek erre manapság különösen nagy hangsúlyt.

– A legtöbb ember bankkártyája, széfje jelszavát, a különböző fórumokra való belépési kódját vagy nicknevét a kutyája vagy a macskája neve után választja. Éppen ezért csodálkozom, mégis miért van ennyi kóbor állat? A felvilágosító klubot – ami nemcsak a gyerekeknek, hanem a szüleiknek is szól-, azért szerveztük, hogy felhívjuk figyelmüket az állat-és környezetvédelem fontosságára, valamint a felelős állattartás szükségességére. A Pestújhelyi Közösségi Ház az egyik „múzsánk”, hisz szerettünk volna valami ilyet, de létesítmény híján csak ábránd volt. Ezúton is köszönjük nekik.  A felelős állattartás témájában kiadványt jelentettünk meg kisiskolásoknak, és pályázunk újabbakra is. Anyagi eszközeink szerények, de ahová meghívnak, oda elmegyünk.
A Vodafone Főállású Angyal Pályázat, melyen szintén indultunk, egy kidolgozott projektre épül, melyet ki lehetne országos méretűre szélesíteni. Szeretnénk létrehozni egy klubhálózatot is.

Úgy látod, hogy sokan nincsenek tisztában a felelős állattartás követelményeivel?

– Sokan tartanak állatot, de sajnos nem mindenki megfelelően. Nem veszik gyakran észre például, ha a papagájnak benő a csőre, vagy a kutya bolhás. Olyanok is elkövetik ezt, akik tényleg szeretik az állatukat, de nem rendelkeznek megfelelő ismerettel, ezért akaratukon kívül rosszat tesznek az állatnak. Ezért is indítottuk el a klubot.

Mit kell még tudni a „Kutyakötelesség Klub” foglalkozásairól?

– A „Kutyakötelesség” állatvédelmi klubot két-háromhetente, szombatonként rendezzük meg 10 és 13 óra között. A foglalkozások az adott időszak aktualitásaira épülnek.
Állandó témáink közé tartozik az adott hónapban esedékes, a természettel, állatokkal vagy emberekkel kapcsolatos évfordulókról, jeles napokról való beszélgetés, illetve az időszakhoz kapcsolódó népi hagyományok felelevenítése.
Egy meghívott szakértő mesél a gyerekeknek egy-egy faj jellemzőiről (cicák, lovak, hüllők, rágcsálók) és bemutatja azokat, válaszolva az érdeklődő kérdésekre.
A résztvevőknek, mindig az adott foglalkozás témájául szolgáló állattal kapcsolatban lehetőségük nyílik kézműveskedésre, kreatív feladatok elvégzésére (pl. színezés, kifestők, játékok, tesztek kitöltése).

A foglalkozások kicsiknek és nagyobb gyerekeknek egyaránt hasznosak lehetnek, hiszen a témák mindenkit érintenek. Igyekeztünk úgy felépíteni, hogy az alkalmak az érdeklődést is felkeltsék, érdekesek, egyben jól követhetőek is legyenek.  A Kutyakötelesség gyermek-klubnak indult, ám a szülők egyszer csak kezdtek ott maradni, és egyre aktívabban részt venni a foglalkozásokon, mi pedig ennek megfelelően módosítottunk. Egyszerre három korosztályt: kisiskolásokat, felső tagozatosokat és szülőket is foglalkoztatunk.
A klubfoglalkozásokon való részvétel ingyenes.

Szeptemberben indul a klub második éve. Az első foglalkozás szeptember 15-én lesz, mindenkit várunk szeretettel!

 

 

A foglalkozások helyszíne: Pestújhelyi Közösségi Ház (Budapest, XV. kerület, Szűcs István utca 45.)

Érdeklődni lehet: kutyakotelesseg@gmail.com

További információk és beszámolók olvashatóak az alábbi oldalon: https://www.állatésember.hu/hirek.php?pr_id=7

 

Weninger Nóra

Hozzászólások