Robert Pattinson nem elég szép fiú.

Maupassant A szépfiú című regényét sokan a Veszedelmes viszonyokhoz hasonlítják, és van is benne igazság. Akárcsak abban a történetben, itt is szerelmek, intrikák és viszonyok alakítják a cselekményt. A fő különbség azonban, hogy míg a Veszedelmes viszonyok vikomtja már kezdetektől fogva romlott, és a gazdagok gondtalan életét éli, A szépfiú címszereplője eleinte egy nincstelen párizsi fiatalember, aki teljességgel járatlan az arisztokrácia intrikáiban. Vonzó külsejének hála, hamar az ujja köré csavarja a nőket, és a gazdag hölgyek (és akaratukon kívül a férjeik) segítségével gyorsan elkezd felfelé lépkedni a társadalmi ranglétrán. Ahogy megízleli a gazdagság és a siker édes ízét, egyre többet akar, és ő maga is egyre romlottabbá válik: olyannyira, hogy a végén mindenki eszén túljár, és ő hozza meg a legravaszabb és legtaktikusabb lépést.


A filmet Budapesten forgatták

Ha elolvassuk Maupassant regényét, vagy akárcsak a mű tartalmát, mindannyiunkban kialakul egy kép Bel Amiról. Egy vonzó, sármos, karizmatikus fiatalembert képzelünk el, olyat, aki képes rá, hogy bárkit elbűvöljön. Robert Pattinson nem ilyen. Ő alakítja ugyanis a címszerelőt, de legyen bármilyen tehetséges, a sápadag angol színészről egyszerűen nem hisszük el, hogy képes az ujja köré csavarni három ilyen befolyásos és határozott nőt,  (Uma Thurman, Kristin Scott Thomas és Cristina Ricci alakításai) és manipulálni tudja ezeket a dörzsölt arisztokratákat. Nála valaki sokkal karizmatikusabb és férfiasabb jelenségre lett volna szükség, valaki kevésbé angolra.
Ennek ellenére érdemes adni egy esélyt a filmnek, mert egyszer nézhető. A színészek tisztességes alakításokat nyújtanak, a jelmezek és a díszletek látványosak, és nem utolsó szempont, hogy a film egy részét Budapesten forgatták. Ha nagyon figyelünk, felfedezhetjük a pesti utcarészleteket, amelyek a filmben az 1890-es évek Párizsaként funkcionálnak.
Aki olvasta a regényt, az azért nézze meg a filmet, aki pedig eddig még nem olvasta, az hátha ettől kedvet kap hozzá!

Hozzászólások