Az utolsó magyar király repülője, valamint egy első világháborús, világrekorder gép mellett  repülőgép-szimulátorok és földi űrutazás várja a látogatókat a Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállításon. Május 2-től ismét látogatható a Közlekedési Múzeum repülési és űrhajózási gyűjteménye a Petőfi Csarnok emeleti részén.


A látogatók nemcsak a több mint 50 eredeti repülőgépet (motoros és vitorlázó gépek, helikopter), valamint számos eredeti repülőgép-motort és hajtóművet tekinthetnek meg, hanem a számítógépes repülés-szimulátorokon túl beülhetnek egy Rubik-féle Góbé vitorlázó repülőgép pilótafülkéjébe is, ahol virtuálisan élhetik át a vitorlázórepülés élményét egy iskolakör idejéig.

A kiállításban látható a világ legelső teljesen fém építésű repülőgépének, a Junkers F13-as gépnek egy korai, teljesen megmaradt példánya. A gép 1921-óta nem repült, utolsó utasa IV. Károly magyar király volt, aki második hazatérési kísérletekor használta az akkor szinte teljesen új repülőgépet. A kiállításon az elkészültét követően magassági világrekordot elért I. világháborús
Aszódi Lloyd repülőgép is látható.

A tárlaton megtekinthető a Közlekedési Múzeum űrhajózási gyűjteménye is, amely eredeti műszerek, modellek, dokumentumok mellett olyan érdekességekkel is várja a látogatókat, mint Farkas Bertalan és Valerij Kubászov Szojuz parancsnoki egységének méretpontos másolata, amelybe bárki beleülhet, vagy a Marson már több mint egy évtizede működő Opportunity marsjáró 1:1 arányú másolata.
Farkas Bertalan eredeti leszálló egysége a Közlekedési Múzeum főépületében tekinthető meg, és a látogatók állandó kérdése, hogy miként fért el az űrhajóban két ember? Az űrhajózási kiállításon látható méretpontos másolat erre is választ ad.

A Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállítás előreláthatóan szeptember végéig lesz nyitva, pénteken 10-17 óra, szombaton és vasárnap pedig 10-18 óra között látogatható.

Forrás: Magyar Közlekedési Múzeum

2014. május 7.

Hozzászólások