18-20 éves lehettem, amikor megtanultam ezt a madarat hajtogatni. 

daruorigami


Egy, a Magyar Rádió Gyerekkórusával Japánban járt barátunk mutatta meg a technológiáját, s tőle tudtuk meg az egy kicsit szomorú, de felemelő második világháborús történetét is az origami darunak.  (Az ezer daru történetét itt olvashatjuk)

Abban az évben (1976) az első külön karácsonyfánkat csak ilyen madarakkal díszítettem fel.

Íme a daru hajtogatásának technológiájáról szóló videó a Wikipédiáról:

 

A napokban az OORI dolgozóinak az OORnItológia jegyében rendezett rekreációs napjára dekorációnak is ezt készítettük, természetesen újrahasznosítandó újságpapírból és szórólapokból.

 

Origami (折り紙), japán eredetű szó. Jelentése az ori= hajtogatás és a kami= papír (ami a rendaku miatt „gami”-vá változik) összetételéből keletkezett. Az origami fejleszti a kézügyességet, összehangolja a szem és a kéz munkáját, így hat a bal és jobb agyfélteke működésére, segíti a tájékozódást, irányok észlelését, térérzékelést, ismerteti az alapvető geometriai formákat és fogalmakat, végül fejleszti a kreativitást, memóriát és gondolkozást. Eredetére nincs egyértelmű bizonyíték… A hagyomány szerint egy buddhista szerzetes vitte a hajtogatás titkát Japánba a 6. század folyamán. Az első feljegyzések az 1600-as évek végéről származnak… Egyes szamuráj családok régi írásai közt olvashatók szabályok arról, hogy a szertartások alkalmával milyen figurákat, lehet használni és hogyan kell őket elkészíteni. Kicsivel több, mint 100 évvel később, 1797-ben jelent meg az első nyomtatott origami könyv. Szerzője Akiszato Magakidzsima, a “Szenbacura orikatacsi”, azaz “Az ezer daru hajtogatása” címmel jelentette meg. 1845-ben Kan no Mado összegyűjtötte a tradicionális japán formákat, ekkor indult világhódító útjára az origami. (Forrás: Wikipédia)

 

Miközben készültek a darvak, eszembe jutott, hogy negyven év alatt már vagy egy millió madarat hajtogattam. Volt időszak, hogy mindenkinek ezt ajándékoztam.

Az első fiamnak a kiságyát is ezzel dísztettem fel, hadd lásson színeket, amikor felébred.

termeszettudomanyimuzeum1

De egészen véletlenül a hétvégén a nyolcadik kerületben, a Ludovika környékén járva, a Természettudományi Múzeum új fogadó épületében is darufüzért fotózhattam.

Érdekességek:

 

Tudja ön, hogy egy A3-as papírlapot – legyen az bármilyen vékony – , hétnél többször bajos lenne félbehajtani.

Tudja ön, hogy a NASA alkalmaz origami hajtogató művészeket is, a napelemek összecsomagoláshoz?

 

A KREHAB-Y blog a testet-lelket gyógyító kreatív ötletek blogja, történetekkel, embermesékkel tarkítva…

 

Testi bajaim miatt 2001-től az OORI (Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet) Nappali Kórházának visszatérő páciense, 2010-től pedig az Ergoterápiás osztályon működő Kreatív Klub egyik önkéntes segítője lettem, így színesítve a betegek gyógyulását.

Most a KREHAB-Y blog beindításával szeretnék az OORI-ban elkészített kreatív alkotásoknak és az alkotóknak (névvel/név nélkül) is egy kis nyilvánosságot adni. Szeretném bemutatni azokat a műveket, elkészítési technológiákat, amelyekkel az elmúlt 6 évben dolgoztunk minden csütörtökön délután 2 és 3 óra között.

Van fent egy videóm is a 2014-es karácsonyi készülődésről az intézet honlapján.

 

Mostantól kezdve kéthetente szemezgetünk a KREHAB-Y blogon megjelenő kreatív művekből, gazdagon illusztrálva kultúrtörténeti adalékokkal, történetekkel, embermesékkel.

daruk

daruk: teafiltertasakból, fűszereszacskóból, borítékokból

 

Antalffy Yvette

Hozzászólások