Pontosan száz évvel született a világ első sztárszakácsa, Julia Child, aki egész Amerikával megismertette a francia konyhát.

Valószínűleg sokan látták a pár évvel ezelőtt készült Julie és Julia című filmet, amelyben Meryl Streep alakította a magas, nem különösebben dekoratív, és furcsa hanghordozású Julia Child-ot, akinek hatására amerikaiak százezrei cserélték le a hamburgert házi készítésű falatokra.

Julia a második világháború alatt önkéntesként dolgozott, hírszerzői feladatokat látott el. Itt ismerkedett össze későbbi férjével, Paul Childdal, aki miatt később Franciaországba költöztek, mert a férfit ide szólította a munkája. Julia teljesen beleszeretett a francia konyhába, elhatározta, hogy ő maga is megtanulja elkészíteni a finomságokat, később pedig már tovább is akarta adni ezt a tudást. Két barátnőjével amerikai hölgyek számára főzőiskolát nyitottak, majd egy receptkönyv megírásába is belefogtak, ami a francia konyha rejtelmeibe engedett bepillantást. Tíz évnyi huzavona után sikerült kiadatni, a vaskos kötet pedig óriási sláger lett, azóta is megtalálható az amerikai háztartások polcain. Julia rövidesen saját főzős műsort is kapott a TV-ben, aminek hatására egész Amerika megismerte a nevét, ő pedig igazi sztárrá vált, még az Emmy-díjat is elnyerte. Ő volt az első ember, aki szakácsként vált hírességgé, és ő volt a hetvenes években induló gasztroforradalom előfutára is. Élete végéig főzőcskézett, 2004-ben, kilencvenkét éves korában hunyt el.