LUX Filmnapok 2022  – Május 11–13. között újra az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia megújult, immár közös filmművészeti díjára, a LUX közönségdíjra jelölt filmeket.

LUX Filmnapok 2022 – Az alkotásokat a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása.

Idén három, élet ihlette, felkavaró film versenyez a díjért, olyan fajsúlyos és aktuális témákat feldolgozva, mint a háborús konfliktusok tragikus következményei, a homoszexualitás üldözése a huszadik században és az Európán kívülről, élhetetlenné vált vidékekről érkező menekültek traumái.

A vetítésekre a belépés díjtalan, a nagyközönség jegyeket egy rövid kvízjáték kitöltésével nyerhet az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán.

A közönségszavazásnak idén különösen fontos szerepe van a díj odaítélésében, ezért a szervezők minden résztvevőt arra biztatnak, hogy értékeljék a megnézett filmeket a honlapon (1-5 csillag közötti értékelés megadásával). A szavazók közül tíz nyertest sorsolnak ki, akik részt vehetnek a június 8-án Strasbourgban megrendezendő ünnepélyes díjátadón.

LUX Filmnapok 2022
 • 2022. május 11. – 2022. május 13.
 • Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, díszterem

2022. május 11. 19:00
QUO VADIS, AIDA?

 • Bosznia-Hercegovina, Ausztria, Románia, Franciaország, Hollandia, Németország, Lengyelország, Norvégia, Törökország
 • 103 perc, 2020
 • eredeti nyelven, magyar felirattal
 • Rendező: Jasmila Žbanić
 • Főszereplők: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isakov

A LUX közönségdíjra jelölt filmek sorát Jasmila Žbanić Quo vadis, Aida? című háborús drámája nyitja az Urániában, amellyel az Arany Medve-díjas bosnyák rendezőnő a második világháború utáni Európa egyik legsötétebb fejezetére, az 1995-ös srebrenicai mészárlásra emlékeztet.

A gyors tempójú, megrázó és pattanásig feszült dráma főhőse, Aida az ENSZ tolmácsaként dolgozik a szervezet által biztonságos övezetnek nyilvánított, a szerb hadsereg által mégis elfoglalt kisvárosban, ahol bosnyákok tízezrei kerestek menedéket. Tolmácsként kulcsfontosságú információkhoz jut, és az egyre fojtogatóbb közegben mindent megtesz, hogy megmentse férjét és két felnőtt fiát a közelgő tragédiától.

A nemzetközi koprodukcióban, kilenc ország részvételével készült, Velencében debütált alkotás az Európai Filmdíj abszolút győztese volt. A legjobb európai film, a legjobb rendező és a legjobb színésznő díját is elnyerte, s emellett a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára is jelölték.

lux filmnapok

További részletek a filmről

……………………………….

2022. május 12. 19:00
GREAT FREEDOM (Große Freiheit)

 • Ausztria, Németország
 • 116 perc, 2021
 • Rendező: Sebastian Meise
 • Főszereplők: Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke, Thomas Prenn

A film megtekintését a témája és explicit ábrázolásmódja miatt csak 18 éven felüli nézőknek ajánljuk

A vetítéssorozat az osztrák Sebastian Meise Great Freedom című filmdrámájával folytatódik. A második világháború utáni Németországban játszódó alkotás egy fiatal férfi kálváriáját mutatja be, akit az NSZK-ban akkoriban (egészen 1969-ig) még bűncselekménynek számító homoszexualitása miatt újra meg újra bebörtönöznek. Hans életében az egyetlen állandó emberi kapcsolatot rabtársa, a gyilkosságért életfogytiglanra ítélt, megrögzött homofób Viktor jelenti.

Egymástól való viszolygásuk az évek, évtizedek során sajátos kötelékké alakul, amelyben felszínre kerülnek rejtett félelmeik és a fájdalom, amely az életüket uraló elnyomás és a mély szabadságvágy kettősségéből fakad. Az osztrák-német koprodukcióban készült film világpremierjére Cannes-ban, az Un Certain Regard szekcióban került sor, ahol a zsűri különdíjával jutalmazták, és azóta húsz nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával is elismerték.

További részletek a filmről

……………………………….

2022. május 13. 19:00
MENEKÜLÉS (FLEE)

 • Dánia, Franciaország, Norvégia, Svédország
 • 90 perc, 2021
 • Rendező: Jonas Poher Rasmussen
 • Magyarországi forgalmazó: Mozinet
 • 16 éven aluliaknak nem ajánlott

A harmadik idei versenyfilm, s egyúttal az urániabeli sorozat záróvetítése a dán Jonas Poher Rasmussen Menekülés/Flee (16) című filmje. Ez a több mint 80 nemzetközi fesztiváldíjjal elismert dán-francia-svéd-norvég koprodukció a mozitörténet első olyan alkotása, amelyet egyszerre jelöltek Oscar-díjra a legjobb animációs film, a legjobb dokumentumfilm és a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriájában.

Egy Dániában élő sikeres akadémikus igaz történetét mutatja be, aki a nyolcvanas években gyermekként, családjával menekülni kényszerült a háború sújtotta Afganisztánból. Amin (álnév) a jobb élet reményében különböző nyugat-európai országokban próbált letelepedni, több-kevesebb sikerrel, miközben kibontakozó szexuális identitását titkolnia kellett családja előtt.

Az anonimitás megőrzése érdekében nagyrészt animációs formában készült, bensőséges hangulatú filmben Amin és a rendező – aki a főszereplő közeli barátja és egykori gimnáziumi osztálytársa – közötti őszinte, szívből jövő beszélgetéseken keresztül tárul fel a múlttal való szembenézés és az önfelfedezés megható története.

További részletek a filmről

A LUX közönségdíjról

A LUX közönségdíjat 2020-ban vezették be az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia szervezésében, az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas nemzetközi mozihálózattal együttműködésben. Két korábbi elismerés ötvözete: a LUX filmdíjé, amelyet az Európai Parlament 2007-ben alapított a kultúra és a sokszínűség iránti elkötelezettség szimbólumaként, valamint a People’s Choice Awardé, amely az Európai Filmakadémia közönségdíja.

Az eredeti LUX filmdíj hagyományaihoz híven ez az új elismerés, és a hozzá kapcsolódó, határokon átívelő páneurópai vetítéssorozat is olyan filmeket helyez reflektorfénybe, amelyeket összeköt az európai identitás sokrétű kérdésköre és aktuális, az európai embereket érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. A filmszakmai zsűri által kiválasztott három alkotást a tavaszi hónapokban az Európai Unió mind a 27 tagállamában, összesen 24 nyelven feliratozva nézhetik meg az érdeklődők.

A kulturális hidakat építő kezdeményezés arra ösztönzi az európai mozinézőket, hogy maguk is váljanak a díj odaítélésének aktív részeseivé: vitassák meg a látottakat és szavazzanak a kedvenc filmjükre a május 25-ig elérhető online közönségszavazáson. A győztes alkotást – amelyről fele-fele arányban határoznak a közönségszavazatok és az Európai Parlament képviselőinek szavazatai – június 8-án hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban.

További részletek a LUX közönségdíjról

 

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház // LUX FILMNAPOK 2022

 

 

Hasonló cikkünk:

Lux Filmnapok 2019 az Uránia Nemzeti Filmszínházban

 

 

 

Hozzászólások