Az egészségügyi maszkokkal kapcsolatos légzésvédő szabványok egyfajta tájékozódási pontként szolgálnak annak eldöntésében, hogy melyik típusú maszkoktól várhatjuk megalapozottan a fertőzéssel szembeni hatékony védelmet.

A bejegyzés keretei között részletesen is rámutatunk a szabványok fontosságára, egyúttal egyenként meg is nézzük, hogy az egyes szabványokhoz pontosan milyen mértékű szűrőkapacitás párosul. A cikk végén pedig arról is szó esik, hogy miért kockázatos házi készítésű maszkot viselni.

az egeszsegugyi

Mi az alapvető jelentősége a légzésvédő szabványoknak?

A légzésvédő szabványok fontossága abban keresendő, hogy az egészségügyi szájmaszkok kapcsán meg tudjunk bizonyosodni azok valós védelméről. Merthogy a maszkoknak bizonyos nemzetközileg tesztelt és elismert szabványoknak kell megfelelni ahhoz, hogy kijelenthető legyen a vírussal szembeni hatékonyságuk.

Ennek kapcsán az úgynevezett N95 légzőkészülék szabványt fontos kiemelni, ugyanis az Egyesült Államok Betegségkontroll-központja (CDC) is ezt határozta meg hivatkozási alapként. Magyarul az N95, vagy az annál magasabb védelmi mechanizmussal bíró maszkok esetében várható megalapozott a fertőzéssel szembeni hatékony védelem.

Az egyes szabványokhoz kapcsolódó szűrőkapacitás

A fentebb már említett N95 amerikai standard európai megfelelője az úgynevezett FFP szabvány. Utóbbi egyébként a filtering face piece angol szavak rövidítésből adódik, és az egyes maszkok szűrőkapacitására utal.

A konkrét értékek meghatározásához azt vették alapul, hogy a szóban forgó maszktípus milyen százalékos arányban képes megszűrni a levegőben szálló, 0,3 mikronnál nagyobb méretű részecskéket.

Ennek alapján az FFP1 szabványhoz 80%, az FFP2 típusokhoz 94%, az N95 standard mellé 95%, az FFP3 kapcsán 99%, míg az N100 maszkokhoz 99,97% párosul. Így pontosan látható tehát, hogy az N95 és a hatékonyságban felette lévő változatok már képesek biztosítani a szükséges védelmet.

Ki lehet-e váltani ezeket a maszkokat a házilag készített változatokkal?

Természetesen ki lehet, ugyanakkor semmiképp nem tanácsos. Elsősorban azért, mert a házilag készített egészségügyi maszkok esetében semmi nem támasztja alá, hogy a fertőzéssel szembeni hatékony védelem biztosított.

Ezek a maszkok ugyanis nem esnek át egy alapos vizsgálaton, miközben az előállításuk sem alaposan tesztelt és standard folyamatok mentén történik. Ehhez jön még hozzá pluszban, hogy a házilag készített maszkok döntő többségénél hiányzik a megfelelő illeszkedés az arc felületére.

A hézagosan, főként a száj és az orr környékén lazábban illeszkedő maszk pedig nem képes biztosítani az elvárt védelmet. Vagyis a használattal azt kockáztatjuk, hogy az egészen apró méretű kórokozók a légjáratainkba jutnak, komoly egészségügyi kockázatot jelentve ezáltal.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

 

Hozzászólások