Az e-pénztárca vagy digitális pénztárca olyan rendszer, amely tárolja a banki adatokat, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a banki, illetve bankkártya adataik közvetlen megadása nélkül indítsanak tranzakciókat. Ez történhet online, vagy pedig mobil eszközeink segítségével.

Az e-pénztárcák használatával nem szükséges fizikai pénztárcát hordozni magaddal a bankkártyáiddal, illetve hitelkártyáiddal. Az online felületen ugyanis hozzáadhatod a bankszámlád, illetve a bankkártyád adatait, így bármikor fizethetsz vele, ha a telefonod nálad van. De akár online is használhatod. Ilyenkor nem szükséges minden alkalommal megadni a banki adatokat, mindössze néhány kattintással biztonságosan fizethetsz.

e-penztarcak

Ma már Magyarországon is számos felhasználási lehetősége van az e-pénztárcáknak. Ezek közül is talán a legismertebb a Paypal. Szinte nincs is olyan szolgáltatás hazánkban, ahol ne használhatnád ezt a fizetési módot. Gondoljunk csak az online vásárlásokra, az online szolgáltatásokért való fizetésekre. De használhatod akár online streaming előfizetéskhez is, sőt még a sportfogadási oldalakon is elérhetőek a PayPal kifizetések.

Bár ez a fizetési megoldás rendkívül elterjedt, mégis sokan érezhetik bizonytalannak ezzel kapcsolatban magukat. Az alábbiakban röviden megnézzük, hogy hogyan is működik ez a technológia, illetve, hogy milyen előnyei vannak. Ezt követően pedig megnézzük, hogy melyek az e-pénztárcák a legfontosabb felhasználási lehetőségei.

Hogyan működnek?

Az e-pénztárca egy biztonságos pénzkezelő alkalmazás vagy online platform, amely lehetővé teszi, hogy a helyszínen vásárolj a kiskereskedőknél, pénzt utalj vagy küldj, vagy éppen nyomon kövesd a hűségprogramokat. Az e-pénztárcát összekapcsolhatod bankszámláddal, vagy a bankkártyáddal, és akár útközben is fizethetsz. Az online tranzakciók során a használatuk egyszerű, a fizetés során csak meg kell adnod az e-pénztárcád adatait, és már indíthatod is a tranzakciót.

A digitális pénztárcán keresztül történő mobilfizetések érintés nélküliek. Ehhez be kell állítanod az NFC-képes telefonodon a fizetési lehetőséget, majd a vásárlás során odaérinteni a készüléket a kártyaolvasóhoz ugyanúgy, mintha bankkártyával tennéd

Az e-pénztárcák előnyei

A digitális pénztárcák legnyilvánvalóbb előnye a kényelem, és ez az, amit a fogyasztók nagyon is keresnek. A digitális pénztárcák lehetővé teszik a mobiltelefon használók számára, hogy ezzel az eszközzel bárhol fizessenek, így nem kell magukkal vinniük a fizikai pénztárcájukat, illetve nem kell megadniuk a kártyájuk jelszavát. Ez időt és stresszt is megtakarít, mivel az előfordulhat, hogy otthon felejtjük a pénztárcánkat, de nem valószínű, hogy a mobiltelefonunkat elfelejtenénk.

A fizetés biztonságos módját is jelenti, mivel a digitális pénztárcában tárolt összes információ titkosítva van. Ez azt jelenti, hogy a fizetés során a tényleges adatok nem kerülnek átvitelre útközben, mivel azokat egy sor véletlenszerű számmal helyettesítik, amelyek a kártyát képviselik, de lehetetlen azokat összekapcsolni az eredeti számlával.

A titkosítás az online fizetés biztonságának javítására gyakran használt eszköz. Banki adataid a telefonodon is biztonságban vannak, és sehol sem jelennek meg. Ez azt is jelenti, hogy ha elveszítenéd a telefonod, senki sem férhet hozzá az adataidhoz. Ugyanígy minden mobil tranzakciót ugyanazok a típusú biztonsági előírások és szabályok védenek, mint a fizikai kártyákat.

Mire használhatók az e-pénztárcák?

Ahogy azt már fentebb is említettük, az e-pénztárcák használata rendkívül sokrétű. Szinte ma már nincs olyan online felület vagy bolt, ahol ne lenne lehetőség valamilyen e-péntárca használatára a fizetés során. Ez rendkívül megkönnyíti a vásárlásokat, hiszen nem kell minden alkalommal megadnod a fizetési adatokat, mindössze csak jóvá kell hagynod a fizetéseket.

Az e-pénztárcák használatával arra sincs szükség, hogy mindenhová magaddal vidd a pénztárcádat. A telefonoddal ugyanis minden olyan helyen fizethetsz, ahol elfogadják a bankkártyákat. Ez pedig nagymértékben megkönnyítheti a mindennapjaidat.

A digitális pénztárcák nem csak a fizetések egyszerűsítésére alkalmasak, hanem arra is, hogy más fontos dokumentumokat rendszerezve és könnyen hozzáférhetően tartsanak. Bár Magyarországon ezt a funkció még kevésbé elterjedt, a közeljövőben várhatóan itthon is egyre népszerűbbek lesznek ezek a lehetőségek, így nem árt tudni róluk.

Sok olyan szolgáltató van például, amelyek összekötik az egyes üzletek hűségprogramjait az e-pénztárcákkal. Ezzel lehetővé válik, hogy valóban elegendő legyen csak a telefonodat magaddal vinni egy-egy bevásárláshoz. Emellett fontos adatokat és visszaigazolásokat is lehet tárolni egy-egy e-pénztárcában. Egyes szolgáltatóknál többek között a következőket tárolhatod:

Hitel- vagy betéti kártyák
● Beszállókártyák
● Szállodai foglalások
● Koncertjegyek
● Ajándékkártyák
● Kuponok
● Hűség jutalomkártyák

Ezzel pedig végérvényesen leeegyszerűsödik a vásárlások folyamata, hiszen minden egy helyen, kéznél lesz. Ha ezek a lehetőségek még nem is érhetőek el nálunk, mégis sokféle módon használhatod az e-pénztárcákat. A mobiltárca számos tranzakcióra használható, például számlafizetésre, repülő-, busz- vagy vonatjegyek vásárlására, mozijegyek vásárlására, élelmiszervásárlásra, de akár pénzátutalásra is.

Ha pedig a hektikus és rendszertelen időbeosztás miatt hajlamos vagy elfelejteni a számlák esedékességének dátumát, akkor egy e-pénztárca sokat segíthet. Csak állítsd be az automatikus fizetést, és az alkalmazás automatikusan kifizeti számlákat a megadott időpontban. Így biztos lehetsz abban, hogy soha semmit nem fogsz elfelejteni ezután.

Összegzés

Manapság az e-pénztárcák egyre jobban elterjednek. És bár sokan ódzkodnak az újításoktól akkor, ha pénzügyekről van szó, mégis érdemes ezeket az elektronikus lehetőségeket kipróbálni, hiszen nagyban megkönnyíthetik a mindennapjainkat.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások