Az ARANY 200 BUSZ Kecskeméten – Három napon át városunkban látható a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása. A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt meg a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállítás.

Az „Önarckép álarcokban” című tárlatnak az iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változata is elkészült. Az e célra átalakított „Arany 200 busz” július 10-től járja az országot, előreláthatóan 2018. június végéig.

Az elmúlt nyári időszakban elsősorban kulturális rendezvényeken, fesztiválokon volt jelen a rendhagyó kiállítás. 2017 őszén és 2018 tavaszán elsősorban a magyarországi és a határon túli területek iskolái, könyvtárai, művelődési házai és múzeumai igényelték az Arany 200 buszt, számos településen a helyi évfordulós rendezvényekhez kapcsolódóan.

Kecskemétre a KKMM Katona József Emlékház szervezésében érkezik az interaktív mozgó kiállítás.

A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be. A látogatókat aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is. (Például Ágnes asszony kihajtogatható lepedője, a sejtelmes radványi erdő megjelenítése.)

A beépített digitális eszközök pedig Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére éppúgy lehetőséget nyújtanak, mint verseinek élvezetére, vagy éppen a szórakoztató játékra. (Megismerhető lesz például Arany kapcsolatrendszere, életének és kultuszának helyszínei; kipróbálható a Toldi erőjáték, lehet hallgatni verseket és rappelt Arany-szövegeket is.)

A busz mellett a látogatóknak alkalmuk lesz Arany-köteteket lapozgatni, kvízeket kitölteni, szójátékokat játszani, és kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is. A kiállítás látogatása, a kérhető tárlatvezetés és foglalkozás ingyenes.

Kecskeméten 2017. szeptember 26-27-28-án tartózkodik az ARANY 200 BUSZ a Katona József Emlékház mellett. Látogatási lehetőség a tervek szerint: naponta 8 – 18 óráig. Az utolsó napon, 28-án, más helyszíneken (iskolák udvaraiban) is látható lesz a mozgó kiállítás.

 

 

Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Katona József Emlékház, 6000 Kecskemét, Katona József u. 5.sz.
T: 06/67/328 420, 06/30/632 0599, klio.ilona@t-online.hu, www.emlekhazak.hu

 

 

Hozzászólások