Az egyholdas parkban álló Róma-hegyi házat a megye és a város uniós pályázati támogatással, csaknem 240 millió forintból újíttatta fel.

A tavaly kezdődött munkálatok során felújították az 1868-ban épült kétszintes villát, a különálló műtermet, a melléképületeket, valamint a parkot. Emellett egy akadálymentes, föld alá süllyesztett látogatóközpont is megépült, amelynek kiállítótere irodalmi és zenei estek, tanácskozások színteréül szolgál, alkotótáboroknak, szakköröknek, valamint előadásoknak ad majd helyet.

1970-ben született meg a döntés, hogy legyen emlékház Rippl-Rónai egykori otthona. A mostani felújítás nem volt egyszerű feladat, hiszen úgy kellett megvalósítani, hogy egyszerre hozza vissza az egykori hangulatot, és feleljen meg a mai kor igényeinek.


Rippl-Rónai József (1861-1927) haláláig a Róma-hegyi villában élt. A pajtaépületből átalakított műteremben alkotott, galambokat, méheket, szarvasmarhákat tartott és volt egy szamara is, amelynek néhány éve – egy kordé elé fogva, amivel a művész “lejött” a városba – a kaposvári sétálóutcán is emléket állítottak.

A tulajdonos Somogy Megyei Önkormányzat – a kaposvári önkormányzat kérésére – 2011 decemberében megállapodott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal, hogy a tulajdonában lévő Róma-hegyi villa ne az állam, hanem Kaposvár tulajdonába kerüljön. Ennek értelmében a város 2013. január 1-jén átveszi a Róma-hegyi emlékmúzeumot, ahol a Rippl-Rónai-hagyatékot alkotó 212 mű közül 71 látható.

 

Forrás: MTI