A szőlőmag antioxidáns tartalma az egyik legmagasabb a világon. A szőlőmagból kétféle dolgot készítenek: lisztet és olajat, mindkettő nagyon jó hatással van az emberi szervezetre.

apro magbol nagy csoda 1

A szőlőmag egészben vagy szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását, ezért összeőrlik, így a benne rejlő hatóanyagok kiszabadulhatnak. Ezért nagyon is érdemes megismerkednünk a szőlőmaglisztnek is nevezett őrleménnyel.

Ha valaki szőlőmagot szed, olaj vagy őrlemény formájában, több napra hatékony védőbástyát állít a kórokozók elé. Ezt a hatását már nagyon kis dózisban szedve is kifejti, ami nem utolsó szempont az őszi lehűlés előtt, amikor érdemes felkészíteni a szervezetünket a beköszöntő hűvösebb, nyirkosabb időszakra. Az antioxidáns hatása ugyanis több, mint 18-szorosa a C-vitaminénak, az E- vitamint pedig ötvenszer legyőzi ebben a harcban.

apro magbol nagy csoda - bio_szolomagliszt

A szőlőmag őrleményt több formában és kiszerelésben is árulják, de érdemes a biováltozatot választani.
A Biopont Szőlőmag mikroőrleményt a Balaton Felvidéken termelt cabernet sauvignon kék szőlő magjából állítják elő. A szőlőmagliszt tartalmaz rostanyagot, szénhidrátot, fehérjét, olajat, mikroanyagokat és nyomelemeket. Magas rosttartalmának köszönhetően javítja a bélrendszer működését.
Szőlőmaglisztet adagolhatunk süteményekbe, kenyérbe is, mert a hőtűrő képessége magas, nem veszít értékes anyagaiból.

Azoknak, akik még nem próbálták, kezdetnek egy nagyon egyszerű, remek muffin receptet ajánlunk.

Áfonyás muffin

Hozzávalók:

• 1 pohár natúr joghurt (2 dl)
• 2/3 pohár tönkölyliszt
• 1/3 pohár Biopont Bio Szőlőmagliszt
• 1 pohár nádcukor vanília
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 3 egész tojás
• 1 dl étolaj
• őrölt fahéj
• 25 dkg kék áfonya

Joghurtos afonyas muffin szolomagliszttel
A tojásokat nem választjuk szét, egészben mehet a tálba, mellé a pohár natúr joghurt. A poharat nem dobjuk el, azzal mérjük ki a lisztet, a cukrot is. Hozzá egy kevés vanília, egy kiskanál szódabikarbóna, és még kb. 1 dl étolaj. (Fontos, hogy étolajat használjunk, olívaolajjal nem jó sütni). Ezt így, ahogy van, nagy mozdulatokkal összekeverjük. Nem feltétlenül kell hozzá robotgép, de azért legyen kellőképpen habos. Ízlés szerint legalább 2-4 kávéskanál fahéjjal ízesítjük. Egyenletesre elkeverjük. Az áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük és beleszórjuk a tésztába.
Papírkapszlikkal kibéleljük a muffintepsit (ez fontos, mert az áfonyától képes lenne beleragadni, így viszont nem fog). Belekanalazzuk a masszát. 180 fokon sütjük, a sütőtől függően kb. 30-40 percig.

Ha rendszeresen szeretnénk fogyasztani az őrleményt, keverhetjük teába, kávéba, joghurtba, esetleg kefírbe. A napi adag a javaslatok szerint 1 – 2 teáskanálnyi mennyiség.
Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kozmetikai ipar is felfedezte jótékony hatásait. Gyakran krémeket dúsítanak vele, de megvásárolható ampullában is. Ebből pár csepp a kedvenc pakolásunkba, vagy a bevált arckrémünkhöz, és a bőrünk sima, ragyogó formájával hálálja meg.

További információ: www.biopont.hu

Hozzászólások