A Körösök szívében a szilvának háromnapos ünnepe van.  Az olyan sehol másutt fel nem lelhető titkos szilvás receptek, mint a fokhagymás vagy a diós szilvalekvár, a minősített szilvapálinkák, szarvasi, tót és szlovák szilvás hagyományok, a Szilvacsárda, benne a Szent András Sörfőzde kézműves Szilvás sörével, szilvapálinkákkal és szilvaborral, szilvás sütemények versenye, Szilvanapi koncertek, előadások és gyerekprogramok – mindez csak néhány ízelítő a számtalan kulináris és kulturális élményből, amelyet a Szarvasi Szilvanapok kínál 2014. szeptember 12-14. között.

Szarvasi_Szilvanapok_kicsi

A Szarvasi Szilvanapokon, szeptember 12-14. között nemcsak a különleges helyi lekvár készül az üstben, a hagyományoknak megfelelően a helyiek a nagymama receptkönyvéből mindent elkészítenek, amit csak szilvából lehet: a szilvásgombócot, a ciberét, az aszalt szilvát, a szilvalekváros derelyét, szilvamártással tálalt húsételeket, és megannyi más különlegességet. A szarvasi sufnik sarkából pedig a nagypapa roppant titkos és talán még annál is vékonyabb receptkönyvét is elővarázsolják, amelybe éppen belefértek a legzamatosabb szilvapálinka megalkotásának lépései. A hagyományokhoz híven a résztvevők pálinkája is megmérettetik, arany, ezüst és bronz minősítésért, a tisztaság, a szín, az illat és az íz, illetve ezek elegyének vizsgálatával.

A helybéli profi és házi szakácsok, lekvárkészítők, és pálinkafőzők mellett a környező települések legnagyobb márkanevei is megjelennek. Így például egy új programhelyszínen, a Szilvacsárdában az ország egyik legismertebb kézműves sörfőzdéje, a békésszentandrási Szent András Sörfőzde kézműves söreit kóstolhatjuk. A Szilvanapok alatt a Szent András Szilvás sör csapon és üvegben is kóstolható lesz, természetesen már idei szilvából.

A Szarvasi Szilvapálinka ezúttal márkanévként is bemutatkozik: a hamisítatlan helybeli besztercei szilvából készült ital gazdag aromájú ágyas pálinkát takar, amelyet elsőként a Szilvanapok látogatói kóstolhatnak meg az országban. A háromnapos ünnep során a helyi pálinkafőzők is megmérettethetik italaikat. A hagyományos pálinkaminősítésre már tavaly is mintegy száz nevezés érkezett, az idén pedig ennél még több ital várja a szakmai kritikusok véleményét.

Szarvasi_Szilvanapok2_kicsi

A Szarvasi Szilvanapok néhány éves vándorlás után ebben az évben visszaköltözik Szarvas belvárosába. A városközpont kínálta lehetőségeket kihasználva idén a Szilvanapok idején megnyílnak az utcafronti porták, és a Szarvasi Szilvanapok kiegészülnek a Nyitott Kapuk Ünnepével. A házak udvarán rotyog majd a szarvasi szilvalekvár, és különféle kézműves termékek elkészítését is követhetik a rendezvény résztvevői.

A fesztivált kiegészítő programok a szomszédos Szarvasi Vízi Színházban folynak majd, amely kétségtelenül az ország egyik legegyedibb, legkülönlegesebb szabadtéri színháza. A szilvanapi előadások és koncertek hátterét is a Holt-Körös és a csodás mocsári ciprusok adják itt. A háromnapos fesztivál szeptember 12-én, pénteken délután felvonulással és megnyitó ünnepséggel indul.

A háromnapos rendezvény számtalan gyermekprogramja, előadása és koncertjei igazi fesztiválhangulatot ígérnek. A Szilvanapokat megnyitó felvonulás mellett az Evangélikus Ótemplom környékén a városi környezetben megtelepülő programelemeket a Fesztiválsátor egészíti ki. A Szilvanapok nyitónapján fellépő Guca Partyzans zenekar gondoskodik a sokak számára a Kusturica-filmekből ismert balkáni bulihangulatról. A Szilvanapok programsorozatában több színpadon változatos zenei stílusok képviselői szórakoztatják a látogatókat: fellép többek között Danics Dóra, a Doors Tribute Band, a Foo Fighters Tribute, valamint Kalapács József. A vasárnapi sztárfellépők Korda György és Balázs Klári lesznek. A rendezvényre a belépés ingyenes.

További információ: www.szilvanap.hu

Forrás: Wolf Kommunikáció

Hozzászólások