“A Jóisten két szemet adott a rendezőnek – egyet, hogy a kamerába nézzen, és egy másikat, hogy mindarra riasszon, ami körülöttünk zajlik.” (A. Wajda)

37617

Andrzej Wajda, a lengyel filmrendező – kinek a filmjeit egy népszerű filmklubban elemezgettük a hetvenes években – 1927.  március 6-án született.

Wajda édesapját a sokáig elhallgatott katyn-i vérengzés során ölték meg. Ennek emlékére már túl a nyolcvanon, 2007-ben személyes drámát forgatott, mely a negyedik Oscar-díjra jelölt filmje volt a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

420px-Katyn_movie_poster

Az első filmjeit az 50-es években forgatta, melyek közül a leghíresebb talán az 1958-as Hamu és gyémánt (Popió i diament), melynek forgatókönyvírója, producere és rendezője is ő volt.

hamu

A filmklubban látott filmek közül az 1970-ben bemutatott Nyírfaliget nyűgözött le bennünket gyönyörű képeivel és szakrális szimbólumaival. Sajnos sehol nem vetítik mostanság. A youtube-on is csak egy rövid részlet érhető el.

Olbrychski Daniel;Zolek Elzbieta;

 

A nyírfaligetben egy sír áll, fejénél két egymásra kötözött ág alkotja a keresztet, körülötte a sáros tél, felette az ég borong. Ide tér ki naponta Boleszláv, az erdész, hogy egy éve eltávozott felesége emléke előtt tisztelegjen. Hűvös mindennapjait öccse váratlan betoppanása forgatja fel egy pillanat alatt. A tüdőszanatóriumból kiszabadult fiatal Sztanek élvezni szeretné az életet, itt a világ végén, ahova orvosai küldték a „jó levegő” miatt.
Az ellentét a két testvér között valósággal elektromos szikrákat gyújt, mégsem robban a bomba, elmarad az összecsapás, inkább szóban igyekeznek meggyőzni egymást a maguk igazáról. Érvelésük mindkét oldalról nézve tökéletesen megalapozott, nem csoda, ha izzásban tartják a kilencven percet. (Forrás)

 

nyírfa

A łódźi filmfőiskolán 1952-ben kapott diplomát. A lengyel iskola, vagy más néven a lengyel új hullám egyik elindítója volt. 1954. január 26-án debütált A mi nemzedékünk című filmmel, amelyért megkapta az Állami Díj III. fokozatát. 1958-ban készült Hamu és gyémánt című filmje a 2. világháború utáni kultuszfilmek egyik első alkotása. A lengyel sors (Csatorna 1956, Lotna 1959, Tájkép csata után 1970) sok filmjének központi témája. Másik vonulatot képeznek az irodalmi művekből készült nagy sikerű alkotásai: Żeromski (Légió 1965), Iwaszkiewicz (Nyírfaliget 1970, A wilkói kisasszonyok 1979), Reymont (Az ígéret földje 1974), Przybyszewska (Danton 1982). A lengyel irodalom legnagyobbjainak műveiből készített nagyon sikeres filmalkotásokat. Világszerte sikert aratott az 1950-es és az 1970-es éveket elemző filmjeivel (A márványember 1976, Vasember 1981). Számos filmet készített a televízió számára (Halott osztály 1977, Évek múltán, napok múlva 1980). Színházi rendezései világhírűek. A Dosztojevszkij: Ördögök című művéből, a krakkói színház művészeivel bemutatott dráma európai színháztörténeti eseménynek számított. Életművéért Oscar-díjat kapott.

(Forrás: Wikipédia)

Antalffy Yvette

Hozzászólások