A legtöbb gyermek már alig várja az iskolát, hogy megtanuljon írni és olvasni. Viszont ahhoz, hogy ez az időszak sikerélményekkel teli és pozitív legyen számukra, már óvodáskorban az óvodapedagógusok, a szakemberek és a szülők is tanítgatják a gyermeket. Természetesen csak játékos formában. Mindez hozzásegít ahhoz, hogy az első iskolai élmények valóban kellemesek legyenek a gyermek számára. A következőkben olyan képességeket, ismereteket mutatunk be, amelyek megléte mind hozzájárul a sikeres írástanuláshoz, segítheti az írástanulás elsajátítását.

irastanulas

Térbeli és síkbeli tájékozódás

A tájékozódási képességek minden területen rendkívül fontosak, az írás tekintetében pedig kiemelkedő szerepük van. Az iskolában már az első hetektől kezdve a tanítók nagy hangsúlyt fektetnek az irányok ismeretére, hiszen mindez szükséges az olvasás-, de főként az írástanuláshoz. Ugyanis a jobb-bal, fent-lent irányok ismerete nélkül nehézséget fog okozni számukra a betűalakítás, főként a d-b, p-b és az úgynevezett testvérbetűk alakítása.

Éppen emiatt fontos, hogy a gyermekek térbeli és síkbeli tájékozódása biztos legyen, és ennek érdekében szülőként is megpróbáljunk mindent megtenni. Az irányokat egyszerűen szóban is gyakorolhatjuk, de ha jobban bele szeretnénk mélyedni, akkor választhatunk irányészleléssel kapcsolatos játékokat is. Ezek rendkívül kiválóan fejlesztik az irányok ismeretét. Ha ilyet keresnél, nézz körül a Játékliget kínálatában!

Finommotorikus képességek fejlesztése

Az írástanuláshoz elengedhetetlen a helyes testtartás, valamint a kézizmok és az ujjak megfelelő fejlettsége. Mindezt otthon is egyszerűen erősíthetjük akár a házimunkák során, hiszen például a teregetés vagy a sepregetés, felmosás során erősödnek a kézizmok, amelyek az írástanulás során kifizetődők lesznek.

Ha viszont mókásabb módon szeretnénk a kézizmokat és a finommozgásokat fejleszteni, remek lehetőség erre a rajzolás, színezés, a gyöngyfűzés és a gyurmázás is.

Részekre bontás és egyesítés

Az analizáló-szintetizáló képességnek nem csupán az olvasástanulásban, de az írástanulásban is kiemelkedő szerepe van. Ugyanis ennek köszönhetően lesz képes a gyermek a szavakat hangokra, a hangokat pedig szavakká alkotni. Ennek hiánya komoly problémákat okozhat a gyermek számára.

Az analizáló és szintetizáló képességet már óvodáskorban is fejleszthetjük. Ebben a korban leginkább a kirakós játékok azok, amelyek segíthetnek, így ezek használatára is érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

Sikerélmény

Mindemellett a legfontosabb, hogy az írás során a gyermek sikerélményhez jusson. Előfordulhat, hogy egyes gyerekeknek sokkal nagyobb erőfeszítésbe kerül egy-egy betűelem alakítása. Viszont a pozitív megerősítéssel, a dicsérettel és a játékos fejlesztőfeladatoknak köszönhetően az ő számukra is öröm lehet az írás.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások