A projekt címe: Aktív nőkkel az Európai Unióért – A nők aktív politikai, gazdasági és civil részvételének támogatása (Active Women for EU – Encouraging the Activities of Women in Politics, Economics and in the Civic Society)

A projekt támogatója: „Európa a polgárokért” program (Europe for Citizens), Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (Education, Audiovisual and Culture Agency Executive Agency – EACEA)

A projekt 8 ország szervezeteinek részvételével zajlik, melyek:
•    ERGO – projektgazda, Magyarország
•    Austria Kaláka Club – projekt partner, Ausztria
•    Cesky swaz zen – projekt partner, Csehország
•    Vajdasági Pedagógus Szövetség – projekt partner, Szerbia
•    Studentska Siet – projekt partner, Szlovákia
•    Fundatia Civitas Pentru Societatea Civila – projekt partner, Románia
•    Demokratska zajednica Madara Hrvatske – projekt partner, Horvátország
•    Zwiazek Duzych Rodzin Trzy Plus – projektpartner, Lengyelország

A válság hatására a foglalkoztatás hangsúlyossá vált az egész euró-atlanti régióban, és ennek nagyon fontos összetevője a női foglalkoztatás. Az, hogy a nőknek van-e munkájuk vagy sem, nagyban befolyásolja a családok anyagi biztonságérzetét, és ezáltal nem csak az egyes országok gazdasági, hanem a demográfiai helyzetére is hatással van. 

Az „Aktív nőkkel az Európai Unióért” programunk célja a projektpartner országokban élő nők, különös tekintettel a kisgyermekes nők, munkaerőpiaci helyzetének és nehézségeinek felmérése, a politikai és civil életben való részvételüket segítő és gátló tényezők felderítése, melyek erősen különböznek az Unió centrumabeli országokban tapasztaltaktól. Fel szeretnénk mérni, hogy a családi életet és a munkavállalást hogyan lehet ezekben az országokban összeegyeztetni egymással, és hol van a közélet és a tanulás helye ebben a rendszerben.

Kiemelten fontos része a projektnek a környező országok szervezeteivel történő kapcsolatépítés, hálózatépítés is, közös együttműködések elindítása, melyek hasznosak lehetnek hosszú távon is, nem csak a szervezeteknek, de a környezetükben élőknek is. Az „Aktív nőkkel az Európai Unióért”  programot pilot projektnek tekintjük, a későbbiekben tovább kívánjuk bővíteni, még több szervezetet bevonni.

A program keretében három rendezvényt szervezünk 2013 őszén, egy workshopot, egy konferenciát és egy szemináriumot, valamint egy kérdőíves felmérést is elindítottunk a 8 résztvevő országban a munka, család és közélet viszonyáról. Első rendezvényünkre, a „Család, tanulás, munka – Hogyan egyeztethető össze?” című workshopra 2013. szeptember 19-20-án, Kecskeméten került sor, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület együttműködő partnerünkkel közös szervezésben. Ezt követi 2013. október 4-5-én a „Rejtett értékek Európában – az aktív nő” konferencia Budapesten, majd az „Alkalmazd a megszerzett tudást” szeminárium 2013. november 14-15-én, szintén Budapesten. A program eredményeit a projekt végén egy kiadványban tervezzük összefoglalni.

2013. szeptember 30.

Hozzászólások