Nemesi család sarja volt. Ügyvédként kezdte a pályafutását, később érdeklődése egyre inkább az irodalom felé fordult: a skót balladákat tanulmányozta és fordításokat készített. Első kötete egy ballada-gyűjtemény volt, a hírnevet azonban történelmi regényei hozták meg számára, melyek pontos környezetábrázolással, a korszak aprólékos bemutatásával és az érdekes történetekkel sok rajongót szereznek neki saját korában, de a későbbiekben is.

Bárói rangot kapott, és könyveinek honoráriumából fényűzően élt, így felépíthette álmai otthonát, amely akár regényeinek helyszíne is lehetne: a több fázisban elkészült Abbotsford House egy valódi kastély berendezésével büszkélkedhetett: a lovagi páncélok és vadásztrófeák mellett egy 9000 kötetes könyvtár, csodálatos bútorok és festmények tették különleges hangulatúvá az udvarházat.

Abbotsford House a skót határvidéken

1825-ben súlyos anyagi veszteségek érték. Helyzete erősen megrendült, így az írásaiból származó bevételeket ettől fogva az adósságok törlesztésére fordította. Megírta  Napóleon életrajzát kilenc kötetben. Rosszabbodó egészségi állapota ellenére körútra indult a Földközi-tengeren, Nápolyban azonban rosszul lett, majd hazatérve otthonában elhunyt.

Történelmi regényei

Több regényét is megfilmesítették, némelyiket többször is: gondoljunk csak a bátor hős egyik őstípusaként ábrázolt Ivanhoe lovagra, aki a gyengék és a nők védelmezője, romantikus szerelmes, nagylelkű barát és kitűnő harcos. Az 1910-es években készült feldolgozások után az 1952-es klasszikus verzióban Robert Taylor, Joan Fontaine és Elizabeth Taylor játszotta a főszerepet, ezen kívül azonban számos tévésorozat alapjaként szolgált a történet.

Kenilworth: a helyszín a 16. század, I. Erzsébet királynő Angliája. Titkos házasság, ambiciózus főurak, udvari intrikák, végzetes döntések.

Quentin Durward : egy skót íjász kalandjai XI. Lajos francia király (1423-1483) szolgálatában.

A lammermoori nász (19. századi festmény)

Waverley: 1745-ben felkelés tört ki annak érdekében, hogy a Stuart-dinasztia sarját ültessék vissza az angol trónra. Egy fiatal angol arisztokrata beutazza Skóciát, a lázadók közé keveredik. A két ügy: a királyhoz való hűség és a felkelők által hangoztatott érvek, valamint két nő, a szenvedélyes nemesi felkelő és a báró leánya között őrlődik, de a végén megtalálja a helyét.

Rob Roy: egy 18. század eleji skót népi hős és törvényen kívüli, a skót Robin Hood-ként is emlegetett Rob Roy MacGregor kiszínezett élettörténete.

A lammermoori nász: vadromantikus történet szerelemmel, bosszúval és őrülettel. Donizetti Lammermoori Lucia című operájának alapja.

Weninger Nóra

2013. augusztus 18.

Hozzászólások