Adventi tárlatvezetések a Magyar Nemzeti Galériában – Karácsonyig hétről hétre újabb ünnepi témájú tárlatvezetést ajánl a Magyar Nemzeti Galéria.

adventi tarlatvezetesek

Az adventi tárlatvezetéseken a résztvevők a múzeum gyűjteményének remekműveivel ismerkedve tehetik még különlegesebbé az ünnepi készülődést.

December 3., 16.00
Az otthon melege

Intim terek és családi enteriőrök a magyar festészetben. Növények, szófák, mákos kalács az asztalon és a mindent betöltő meghittség, vagy annak hiánya. Tárlatvezetésünk során a meghittséget keressük a festők enteriőrábrázolásain, családtagjaikat ábrázoló festményein.

December 10., 16.00
Mikulás, Mikulás

Vajon honnan ered a Mikulás ünnepe? Milyen legendák kapcsolódnak ehhez az ünnephez? A karácsonyi ünnepkör bevezető ünnepe Szent Miklós legendájához fűződik. A második adventi héten tartott tárlatvezetésen megismerhetik a Szent Miklós alakjához köthető legendákat a gótikus gyűjteményben.

December 17., 16.00
Tömjénfüst és aranyrög – az ajándékozás története

Honnan ered az ajándékozás szokása? Mit jelentett régen, és mit jelent ma ajándékot adni, kapni? Mi minden lehet ajándék, és miért fonódott össze olyan szorosan ez a szokás az ünnepeinkkel? Karácsonyra hangolódva az ajándék fogalmát járjuk körbe a gyűjtemény segítségével.

December 22., 16.00
Fény a sötétségben

Az év legsötétebb időszakában, amikor az éjszakák eluralkodnak a nappalok felett, mi, emberek, fénybe borítjuk az utcáinkat, az otthonunkat, de még a karácsonyfánkat is. Gyertyák gyújtásával számláljuk a heteket, és végül nemcsak Jézus születését, de a fényt magát is ünnepeljük. Tárlatvezetésünk során mi is ezt tesszük, miközben gyűjteményünk olyan darabjait tekintjük meg, melyeknek múzsája a fény maga.

Részletek itt

 

Hasonló cikkünk:

Összetartozunk – A trianoni határokon túli magyar képzőművészet remekei

 

Hozzászólások