A Mount Rushmore emlékhelyen négy híres amerikai elnök 18 méteres portréja van kivésve a kőfalból, az egyik Abraham Lincolné. Ez azt jelenti, hogy az amerikaiak az egyik legnagyobb elnöküknek tartották és tartják őt. Ezt bizonyítja a monumentális szobra is Washingtonban. De ki is volt ez az ember, és miért van ez a máig is élő tisztelet?

Lincoln szegény családból származott, favágóként dolgozott, majd önerőből végezte el az egyetemet és ügyvéd lett. Furcsa megjelenése ellenére (szokatlan magassága, mulatságos mozdulatai, éles hangja) népszerű lett, mint politikus. Az emberek tisztelték becsületessége, barátságos modora és humorérzéke miatt, és az „Abe” becenevet adták neki.

A Republikánus Párt vezetője lett, majd 1860-ban a párt elnökjelöltje. A győzelem után élete legnagyobb kihívásával nézett szembe. A déli államok elszakadtak az Uniótól, mert attól tartottak, hogy eltörlik a rabszolgaságot. Elsőként Dél-Karolina, majd tíz másik állam, és létrehozták saját államukat, a Konföderációt. Ebben a helyzetben Lincoln súlyos döntés előtt állt.
Elítélte ugyan a rabszolgaságot, de mint elnök, ebben a kérdésben nem foglalt állást. Az ő legfőbb célja az Unió egységének a megőrzése volt. Ezért vállalta fel az Amerikai Egyesült Államok legsúlyosabb háborúját. A négy évig tartó polgárháború (1861-1865) a legnagyobb emberáldozatot követelte az amerikaiaktól a történelmük során, 600 ezer ember életét. Többet, mint a két világháború együtt.

Az északi csapatokat súlyos kudarcok érték, de Lincoln kitartott. A gettysburg-i csata áldozatainál tartott rövid, de csodálatos beszéde azóta is mintául szolgál az államfői megemlékezések számára.

1865-ben a déli hadsereg parancsnoka, Lee tábornok letette a fegyvert. A véres polgárháború véget ért. Lincoln elnök megbocsátást ígért a Délnek. Ám ezt nem tudta megvalósítani. Április 14-én színházba ment, bár a titkosszolgálat figyelmeztette a veszélyre. Egy fanatikus déli, John Wilkes Booth a páholyában lelőtte az elnököt. A gyilkost később menekülés közben megölték.

Lincoln azért tekinthető az egyik legnagyobb elnöknek, mert az USA történetének legválságosabb időszakában megőrizte a nemzet egységét.

Weninger Endre