Corvey, az egykori bencés apátság majdnem teljesen fennmaradt karoling nyugati védműjével (Westwerk) és az elsüllyedt Civitas Corvey 2014. június 21-vel felkerült az UNESCO világ- és természeti örökségek listájára. Corvey, amely a vesztfáliai Höxter városi kerülethez tartozik és a nyugati Weserbergland hegyvidéken található, ezáltal a 39. UNESCO világörökségi helyszín Németországban.

©Kulturkreis Hoexter-Corvey GmbH

Az egykori, birodalmi közvetlenségi státusú apátság 822-es megalapítása után gyorsan az egyik legjelentősebb középkori kolostorrá nőtte ki magát. A korai középkorban Corvey nemcsak kereskedelmi helyszín, hanem egyházi és kulturális központ is volt. Emellett Corvey a frank birodalom szélén politikai és misszionárius funkciót töltött be, amely Európa nagy részére hatással volt. 

A 30 éves háborúban a létesítmények nagy része megsemmisült: a „Civitas”-nak nevezett karoling kolostorrész viszont mind a mai napig a középkori kultúrtörténet kiemelkedő régészeti műemléke. A Westwerk – Nagy Károly idejében teljesen újonnan kialakított építészeti típus – művészeti díszítésének jelentős részei a háború ellenére fennmaradtak. Ilyenek például az
életnagyságú stukkófigurák, egy színes teremdíszítés építészeti beosztásokkal, díszes frízekkel és mitológiai motívumokkal díszített freskókkal. Ez a falfestészet egyetlen ismert példája a karoling reneszánsz virágzásának idejéből.


Turisztikai úti célként Corvey a Civitas és a Westwerk mellett a minden évben megrendezett corvey-i zenei hetekkel várja a vendégeket, amely a barokk kastély pompásan felszerelt császári termében (Kaisersaal) kerül megrendezésre, illetve a Hercegi szalonok és a Hercegi könyvtár (die Fürstlichen Salons, die Fürstliche Bibliothek) a maga mintegy 74 ezer kötetével is megér egy látogatást – nem utolsó sorban azért, mert itt munkálkodott könyvtárosként August Hoffmann von Fallersleben, a német himnusz költője.

Forrás: Német Idegenforgalmi Hivatal (DZT)

2014. szeptember 3.

Hozzászólások