Nagy terjedelemben mutatja be a The New York Times nemzetközi kiadása a Magyar Nemzeti Galéria Rippl-Rónai–Maillol – Egy művészbarátság története című kiállítását.

Rippl-Rónai József: Patakiné portréja, 1892

Rippl-Rónai József: Patakiné portréja, 1892

 
Az on-line és a nyomtatott változatban is megjelenő cikk elismerően szól a tárlatról, kitér a kiállítás létrehozásának előzményeire, a két művész pályájának közös pontjaira és művészetük közös vonásaira. Valószínűtlen találkozások, egy, az idő próbáját kiálló kapocs és egy festmények formájában folytatott élénk párbeszéd a témái a budapesti kiállításnak – írja a szerző, Palko Karasz, aki cikkében megszólaltatja a kiállítás kurátorát, Földi Esztert, a francia művész unokaöccsét, Yvon Berta-Maillolt és Nathalie Houzé-t, a párizsi Musée Maillol munkatársát is.

A cikk on-line változata itt elolvasható.

A Magyar Nemzeti Galériában április 6-ig látható kiállítás a két nagy hatású művész barátságát és kapcsolatuk művészi dokumentumait állítja középpontba. A mintegy kétszáz művet felvonultató tárlaton a Nabik köréhez tartozó festő barátok (Pierre Bonnard, James Pitcairn-Knowles, Édouard Vuillard) művészete és a párizsi környezet is felvillan.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

Hozzászólások