„A társadalom egyik legfontosabb adóssága a fogyatékos emberek felé az, hogy a jogosnál kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem biztosítja számukra a lehetőséget ahhoz, hogy a saját életükre vonatkozó döntésekben részt vegyenek.”

Az ENSZ 1992-ben döntött a fogyatékos emberek (fogyatékkal élők) nemzetközi napjának megtartásáról, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Az ENSZ Közgyűlése által 2006 decemberében elfogadott, a fogyatékkal élők jogainak védelméről szóló egyezménytől azt remélik, hogy ez a mintegy 650 millió ember többé nem szorul a társadalom perifériájára.

Ezen a napon a Nemzeti Színház is több figyelmet szentel a fogyatékkal élőknek. Hallássérült nézői számára jeltolmácsolással, látássérült közönsége számára pedig narrációval segít valódi élménnyé tenni a színházlátogatást. A keddi Bolha a fülbe című előadást jeltolmácsolás kíséri, a látássérült nézők pedig interaktív színpadbejáráson vehetnek részt, majd bevezető narrációt nyújtanak számukra. Az előadásra több mint száz fogyatékkal élő nézőt fogad a Nemzeti Színház, mely a 2013/2014-es évad további részében akadálymentes páholyokkal és kedvezményes jegyekkel várja a teátrum programjaira a fogyatékkal élőket.

Ádám Orsolya

2013. december 3.

Hozzászólások