Meddig ültethetjük bátran a palántát? Megkérdeztük a Budai utcai Piacon már 1981 óta áruló őstermelőt, Pálinkás Istvánt, – aki számos saját nevelésű palántát árul -, meddig érdemes még nála keresni őket?

palantat

Pálinkás István őstermelő

„Nagyapám mindig azt mondta: Szent Ivánig van ideje a melegigényes növényeknek a palántálására. Ilyen a paprika, paradicsom vagy a dinnye. Utána már nem érdemes. Erre pedig azt mondogatta mindig: Akkor már inkább álljatok ki a Duna-partra, és dobáljátok bele a vízbe a pénzeteket, mert mindegy, hogy a vízbe dobjátok vagy a földbe szúrjátok, haszontalan munka mind a kettő.”

Pálinkás Istvántól megkaptuk a magyarázatot is nagyapja gondolataira:

„Igaza volt az idősnek, és mi megtaláltuk az igazi okát is. Szent Ivánkor ugyanis a legrövidebb az éjszaka és a leghosszabb a nappal az évben. Egy hónapra „megáll” ez a nap, majd szépen átvált a vörös tartományból a kék tartományba. A vörös tartomány melegítő sugarakat ad, ami a növények lombját növeli. A kék tartomány hidegebb, erősebb, keményebb fényt ad, ami inkább a növények termőképességét segíti.

Amennyiben a növény nem rendelkezik rendes lombbal, akkor az nem képes komolyabb termést megtartani. Ezért szoktuk mi Szent Ivánig árulni a palántát, utána már mi sem ültetünk, nem is javasoljuk senkinek.”

Szent Iván napja 2022. 06. 23-ra, csütörtökre esik. Aki még szeretné, kihasználhatja ültetésre ezt a röpke kis időszakot!

Forrás:  Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet, Kecskemét

 

Hasonló témájú cikkünk

 

 

Hozzászólások