1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Arról emlékezünk meg, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

Ezekben a napokban számos rendezvény eleveníti fel kulturális hagyományainkat, a távolabbi és közelebbi múlt jelentős művész-egyéniségeit.

Két programot szeretnék kiemelni közülük:

Az Országos Széchenyi Könyvtárban háromnapos programsorozat várja az érdeklődő közönséget.  Január 22-én a könyvtár valamennyi kiállítása és programja díjmentesen látogatható, tárlatvezetéseket is tartanak. Cseh Tamás születésének 70. évfordulója alkalmából hangverseny és koncert idézi fel a művész életművét. 23-án a KönyvTÁRlat irodalmi-kultúrtörténeti estje zárja a programsorozatot.

A Klebelsberg Kultúrkúriában (1028 Budapest, Templom utca 2-10.) a Parnasszus csillagai című előadás idézi meg többek között Nemes Nagy Ágnes, Szécsi Margit, Weöres Sándor, Nagy László és József Attila alakját Császár Angéla és Juhász Róza színművészek tolmácsolásában. A megzenésített verseket a Sebő Együttes adja elő.

                                                     

A HIMNUSZ Emlékművet 2006. május 11-én Budakeszin állították fel. A kompozíció V. Majzik Mária Magyar Örökség-díjas képzőművész alkotása.

A négy méter magas, márványból, mészkőből és bronzból alkotott dombormű közepén egy istenalak kitárja karjait, körülötte ruhája redőiben olvashatók a Himnusz sorai. A dombormű mögötti hét boltíves pillér között kilenc méteres magasságban huszonegy harangot helyeztek el, melyeken ünnepnapokon a Himnusz zenéje szólal meg, vasárnap délben pedig a déli harangszó.

Weninger Nóra

2013. január 22.

Hozzászólások