A milánói Scala zenekarával és Shlomo Mintz-cel ad közös koncertet a Magyar Állami Népi Együttes zenekara október 18-án a milánói Theater Repower színpadán. A három felvonásos műsor második és harmadik részében az együttes a Liszt-emlékévre készült nagy sikerű tánckoncertjét, a Liszt-mozaikokat láthatja az olasz közönség.

a magyar allami nepi egyuttes

Európai előadássorozatának első állomásaként 2020. október 18-án a milánói Theater Repower színpadán lép fel a Magyar Állami Népi Együttes. Először Bartók Béla művei csendülnek fel a világhírű Shlomo Mintz, Edison- és Gramophone-díjas hegedűművész, a milanói Scala és a Népi Együttes zenekarának előadásában.

A műsor második részében a Liszt-emlékév tiszteletére készült és 2018-ban a Művészetek Palotájában bemutatott Liszt-mozaikok című tánckoncertet láthatja az olasz közönség az Együttes előadásában. Az előadáshoz Bartók és Kodály után ismét a magyar zeneművészetből, ezúttal Liszt Ferenc munkásságából merítettek ihletet az alkotók. A tánckoncerten Liszt művei mellett a zene és a tánc nyelvén szólalnak meg az azokhoz ihletforrásként szolgáló nemzeti romantika legkiválóbb darabjai. A gregoriánig visszanyúló egyházzenei előzmények, valamint a Lisztre hatást gyakorló kortársak, Paganini és Chopin szerzeményei is.

a magyar allami nepi egyuttes

Az előadáson közreműködik a Szent Efrém Férfikar és Szabó Marcell zongoraművész. Nagy öröm az együttes számára, hogy a milánói előadásról felvétel készül. A jövő év folyamán több rangos nemzetközi zenei csatornán is látható lesz a koncert és az előadás.

A Liszt-mozaikok tánckoncerten közreműködnek:

Szabó Marcell – zongora
Szent Efrém Férfikar (művészeti vezető: Bubnó Tamás)
A Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara

Forrás: Hagyományok Háza

Korábbi cikkünk a témában itt olvasható.