A Nemzeti Énekkar november 11-i hangversenyén (Olasz Intézet, 19.30) izgalmas férfi-női témát feszeget mindkét előadásra kerülő mű. Elsőként egy francia szerző, Poulenc egyfelvonásosa csendül fel, mely egy nő és egy férfi utolsó telefonbeszélgetése annak minden lelki bonyodalmával és személyes tragédiájával, a második részben pedig Petrovics Emil Lysistrate című egyfelvonásos vígoperáját hallhatjuk.

A nők megesküsznek, hogy addig nem élnek házaséletet férjükkel, amíg azok be nem fejezik a háborút – izgalmas konfliktus, de a végkifejlet aligha lehet kérdéses. Az Arisztophanész komédiáján alapuló, átdolgozott formájában 1971-ben bemutatott egyfelvonásos vígopera nem a hagyományos értelemben vett színpadi mű, hanem koncertszerűen egymáshoz illesztett, de egymást logikus rendben követő zeneszámok sorozata. „A Lysistrate nem a borzalmakat ábrázolja, a gúny nem kevésbé éles fegyverét szegezi a háborúnak. Ez alapjában meg is határozza a zeneszerző eszközeit. A koncertvígopera zenei anyagában helyénvaló az oldott, könnyed, szinte frivol hang, a helyenként a jazzből kölcsönzött, eleven ritmika: a gregoriánra emlékeztető, archaizáló dallamképzés, a hangszerelés sok-sok fintora” – írta a műről Breuer János zenetörténész. A musicalből hatásos, szórakoztató és könnyen befogadható alkotássá formált opera megszólaltatására aligha mutatkozik ma elhivatottabb karmester Hamar Zsoltnál, aki maga is a szerző tanítványaként diplomázott a Zeneakadémián.

A koncert első részében a francia Poulenc 1959-bemutatott egyfelvonásosa hangzik el, amely nemcsak abban különleges, hogy mindössze egyetlen énekes szereplőre íródott, hanem témája miatt is: a „cselekmény” egy nő és egy férfi utolsó telefonbeszélgetése, ennek minden lelki bonyodalmával és személyes tragédiájával.

Emberi hang – Pászti bérlet 2.

Olasz Intézet, 2018. november 11. 19.30

Műsor:

Poulenc: Az emberi hang
Petrovics Emil: Lysistrate

Közreműködik:
• Váradi Zita szoprán
• Kertesi Ingrid szoprán
• Kolonits Klára szoprán
• Horváth István tenor
• Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
• Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

Forrás: Momentum Mundi

 

 

Hozzászólások