Az Exit lámpa kifejezetten azon fényforrástípusok közé tartozik, amelyekről a legtöbbször tudomást sem veszünk, viszont ha baj van, akkor nagyon kellenek. Éppen ezért szentelünk a bemutatásuknak külön bejegyzést. Felhívjuk tehát a figyelmet egyrészt az Exit lámpák jelentőségére, másrészt a velük szemben támasztott magas követelményekre is.

exit lampak

Pontosan milyen célt szolgálnak az Exit lámpák?

Az Exit lámpák jelentőségével gyakorlatilag nem is igazán foglalkozunk, és őszintén szólva addig jó, amíg nincs rájuk szükség. Ezek a lámpatestek mutatják ugyanis azt a menekülési útvonalat, amit követni kell, ha az épületen belül bármiféle baj történne.

Tipikusan ilyen vészhelyzeti forgatókönyvnek számít egy tűzeset. Vagyis az épület belsejében mindenütt tűz gomolyog, és elképesztően rosszak a tájékozódást segítő körülmények. Ilyenkor az Exit lámpát kell keresni a falon, hiszen ez lehet a mentőöv az igazán veszélyes helyzetekben.

A legfontosabb technikai tudnivalók az Exit lámpákkal kapcsolatban

A fentiekből már egyértelműen kikövetkeztethető, hogy az Exit lámpának olyan körülmények között is működnie kell, amikor szinte semmi másban nem bízhatunk. Vagyis ezeknél a lámpatesteknél kulcsfontosságú a megfelelő IP-védettség megléte.

A korszerű LED fényforrásokkal működtetett Exit lámpák IP20 védettséggel vannak ellátva, ami egyértelműen megfelelhet az extrémebb körülményeknek is. Vagyis akkor sem fognak minket cserben hagyni, amikor elengedhetetlen, hogy rendben működjenek.

Természetesen az Exit lámpák hatékonysága kapcsán kulcsfontosságú tényező még az optimális elhelyezés. Ezeket a lámpatesteket rendszerint az előírásoknak megfelelően szokás rögzíteni a falakon, mégpedig lehetőség szerint könnyen érzékelhető, jól látható helyen.

Az Exit lámpák felhasználása kapcsán egyértelműen szóba jöhető helyek

Miközben egy normál családi ház vagy lakás esetében ritkán kerül szóba az alkalmazás lehetősége, egyes helyeken egyenesen megkerülhetetlen ezeknek a fényforrásoknak az alkalmazása. Példának okáért az irodaházak, üzlethelyiségek, közintézmények, plázák vagy ipari létesítmények esetében egyszerűen muszáj ezeket a lámpákat rendeltetésszerűen használni.

Mégpedig azért, hogy a bent tartózkodók testi épségét lehetőség szerint bármiféle körülménytől teljesen függetlenül is meg lehessen védeni. Vagyis nemcsak az Exit lámpák szimpla elhelyezése, hanem azok fizikai állapotának a folyamatos nyomon követése is elengedhetetlen.

Ennek szellemében érdemes lehet a megfelelő minőséget képviselő, kellően megbízható lámpák mellett letenni a voksunkat. Így nem kell majd attól tartani, hogy az Exit lámpa esetleges problémája miatt bármiféle veszély fenyegethet bennünket vagy az épületben tartózkodó személyeket.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások