Mottó: „Minden könyv hozzánk tesz valamit.”/Karafiáth Orsolya/ – Az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA) és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezésére április 14. világszerte a könyvtárosok világnapja. A cél, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak, könyvtárosok nyújtotta értékekre.

a konyvtarosok

Ez a nap jó alakalom arra is, hogy megismerjük tevékenységüket, programjaikat. A pandémia rossz hatással volt a kultúrát ápoló intézmények, így a könyvtárak működésére is. A 2020-as nehéz év volt, csak online tarthatták meg a betervezett programokat. Reménykedünk, hogy az idén javul a helyzet.

Az alább idézett részletekben arról olvashatunk, hogyan látják önmagukat a könyvtárosok:

TRÉFÁS KÖNYVTÁROSOK

“A közfelfogásban a könyvtáros meghatározatlan korú nő, szemüveget visel, szétszórt, állig begombolt hosszú ujjú blúzt visel, csendet szerető, és szenved az olvasóktól. A könyvtáros nem nevet. Meghatározott könyvtári por fedi. Sápadt, s ha megérintjük, eltűnik.” (Shannon Kozlowski)

A “tipikus” könyvtárosnak nincs élete, természetesen nőnemű és csak a könyveknek él. Az egyébként elcsábíthatatlan zord könyvtároskisasszony szívéhez a könyvön és tudáson keresztül vezet az út. A hódítás folyamata jól nyomon követhető Darvasi László: Hogyan csábítsuk el a könyvtáros kisasszonyt? című írásában.

a konyvtarosok

Az igazán elhivatott könyvtáros mindent megtesz, hogy a könyvtári könyvek ne sérüljenek, visszakerüljenek a könyvtárba, és hogy ne álljanak érintetlenül a könyvek a könyvtárban, kölcsönözzék ki őket! Az East Lake Megyei Könyvtár alkalmazottai is így tettek, amikor próbálták megmenteni kedvenc könyveiket a selejtezéstől. Könyvtárukban általános szabály, hogy ha nem kölcsönzik a könyvet két évig, akkor automatikusan kikerül a rendszerből. Ezért a két könyvtáros álolvasókat kreált, “akik” rendszeresen “kikölcsönözték” a megmentendő könyveket.

Mindent megtesznek a könyvtárosok azért, hogy az olvasót becsábítsák a könyvtárba. Vicces ruhákat viselnek, jelmezeket húznak (pl. halálnak öltözve szedik be a lejárt könyveket, humoros piktogramokat, kiírásokat készítenek. A mókás könyvtárosok próbálkozásairól a képösszeállításon kívül ebben a cikkben is jó példák akadnak

a konyvtarosok

Könyvtárak és könyvtárosok már az ókorban is léteztek. Szent hivatásukkal a közösséget szolgálták. Például Kr.e. 537-ben a nagy Babiloni Könyvtár áttért az agyagtáblákról a papiruszra. Az agyagtáblák könyvtári katalógusa is agyagtáblákon volt. 🙂 Két évvel később a perzsa ostromlók ellen használták fel ezeket. A könyvtárosok a bástyákról dobálták le az agyagtáblákat, ezzel súlyos veszteséget okozva az ostromlóknak. 🙂

Harcos kedvük mára megszelídült, s csupán a tudatlanság ellen küzdenek. Az emberek többsége őszintén tiszteli munkájukat, s azt kívánja, legyen bennük erő és kitartás. Hordozzák még sokáig a tudás szellemének fáklyáját, s világítsák be az utat az arra méltók előtt.

Önök közelében van könyvtár?
Beiratkoztak már? Ne késlekedjenek!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

Érdekes könyvtári cikkünk a magazinban

 

Hozzászólások