2016. április 8-án, pénteken sajtótájékoztatót tartott Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója. A tájékoztatón jelen volt Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is. Ebben az évadban még hátravan három bemutató, először ezekről szóltak a rendezők.

 

sajttaj1-rendezok

 

Pierre Beaumarchais: Figaro házassága című darabjának a bemutatója 2016. április 22-én lesz a Nagyszínházban. Elsőként Keszég László, a darab rendezője kapott szót.

A Figaro házassága egy olyan alapműve az európai gondolkodásnak, amely kikerülhetetlen. Alapvető embertípusokat mutat be, és azokat kineveti vagy felemeli. A nagyszerű komédia óriási sikereket ért el világszerte, már több száz éve műsoron van. Mozart világhírű operát is írt belőle. Azt mondják, hogy a szabadság apotheózisa, mert először jelent meg a gondolkodó szolga figurája a színpadon. Először árnyalták azt a helyzetet, hogy milyen a viszony úr és szolga között.

A darab másik gondolatmenete az – mely miatt még bizonyára újabb 500 évig műsoron lesz a darab –, hogy a házasságon belül micsoda variációi vannak annak, hogy az emberek az egyik pillanatban még szeretik, a következő pillanatban meg gyűlölik egymást. Ennek a változékonyságáról kevés jobb mű készült a Figaro házasságánál.
Hamvai Kornél fordítását használjuk, ez olyan bohózati technikát is behoz a mondataiba, amit esetleg később használtak a francia bohózatírók.

keszegA helyzetek élesek, nagy ellentmondásokkal haladnak előre, ezt bátran és jó értelemben ki lehet használni. A figurákból nem vett el semmit, sőt, inkább hozzáadott. Remélhetőleg nagyon szórakoztató, de nem üresfejű előadást fogunk létrehozni, mert nagyszerű a stáb, akikkel dolgozunk. Két héttel az előadás előtt annyit tudok elmondani, hogy jól haladunk a színpadra állítással, de még szükség van alapos próbákra, hogy minél világosabb és szórakoztatóbb legyen ez a nagyon komplikált emberi mátrix.

Játsszák: Kocsis Pál, Csapó Virág, Zayzon Zsolt, Trokán Nóra, Porogi Ádám, Danyi Judit, Ferencz Bálint, Sirkó László, Demeter Helga e.h., Körtvélyessy Zsolt, Váry Károly. Rendező: Keszég László

 

A Sevillai borbély után nagy várakozás előzte meg Beaumarchias Figaro-trilógiájának második részét a Figaro házasságát. A francia szerző drámáit a forradalom mulatságosan vidám előjátékaiként tartják számon, hiszen a darabban Figaro, a népi hős diadalmaskodik semmirekellő úri gazdáján, előre hirdetve, hogy nemsokára az egész francia nép diadalt ül gyűlölt urai fölött. A történet fő sodrát nem adhatja más, mint a szerelem, s a hozzá elengedhetetlenül kapcsolódó féltékenység, versengés és cselszövény, titkos hódolók, fű alatti egyezségek, bosszúból meghódított és porrá zúzott szívek, nőért eldobott betyárbecsület és persze az első éjszaka joga…

Csokonai Dorottyájáról Réczei Tamás rendező mondott néhány szót.

A Dorottya egy elbeszélő költemény, nem színpadra született. Érdekelt, hogy drámává válhat-e a mű. Nagyon nagy segítségemre volt a képi világának megalkotásában Gergye Krisztián, aki most már másodszor dolgozott ebben a színházban. Vele együtt találtuk ki annak a képi világnak a drámai vetületét, ami végül is megjelent a színpadon. Egy musical-operett született a zenekar közreműködésével sok vendégzenével. Szinte mindig mindenki a színpadon van, és tudása legjavát adja. Bárhol megállná a helyét az előadás. A szereplők úgy táncolnak a színpadon másfél órán keresztül, hogy nem lehet tudni, melyikük a tánctagozat tagja és melyikük a prózai színész.

 

reczei-cseke

 

Csokonai Vitéz Mihály Dorottya című művének bemutatója 2016. április 8-án volt az Új Kelemen László Kamaraszínházban. Játsszák: Märcz Fruzsina, Magyar Éva, Bányai Mirjam, Hajdú Melinda, Decsi Edit, Szemenyei János, Pál Attila, Orth Péter, Kiss Zoltán, Aradi Imre, Szóka Roland, Erdődi Zsolt, Szőllősi Krisztina, Nagy Nikolett. Rendező: Réczei Tamás

„Van olyan elemzés, mely szerint a Dorottya valójában a Lilla-csalódások összegzése. Vagyis, a megrondított Lillát, Vajda Júliát kell keresni Dorottya alakja mögött. Ez egy versben, eposzban kiélt szerelmi bosszú. Engem az a kérdés foglalkoztatott, hová juthatott el ezzel a költő. Okozhatott-e ez neki felszabadulást, örömöt, lelki kielégülést? Vagy esetleg semmivel sem lett jobb, hiába “énekelte” ki magából. Mit adhat neki a művészete, mit tud a vers, a mi esetünkben a színház? Van-e ennek valódi megtisztító ereje, hatása, vagy éppen hogy nincsen, amikor a saját kínjainkban vájkálunk? Akár ilyen mesteri módon.” – Réczei Tamás, az előadás rendezője.

A harmadik bemutató a Kecskeméti City Baletté lesz 2016. június 2-án 19 órakor a Kelemen László Kamaraszínházban. A táncszínházi előadás címe: W. A. Mozart: Requiem. Barta Dóra, a Kecskeméti City Balett vezetője beszélt róla.

 

bartadoriHarmadik bemutatónk ez, mióta megalakult Kecskeméten a City Balett. Még mindig fontos számunkra, hogyan szólítsuk meg a közönséget, hogyan lehetünk Kecskemét részévé, és hogyan lehetünk a színház erős tagozata és része. Ezért nagyon fontos, hogy önállóan is hallassuk a hangunkat, ilyen lesz most a Requiem.

Többek között azért választottuk ezt a művet, mert a zene mindenkire nagy hatással lesz. Ez egy olyan zene, amit angyalinak is szoktak nevezni. Tudjuk, hogy kismamák is gyakran hallgatják, mert megnyugtatja a babát. Miközben szól, érzelmeket gerjeszt, szinte rabbá teszi a hallgatóját. Azért nem lehet elfeledkezni a halál gondolatáról sem, a végére a zene elveszíti a „rózsaszínű” hangulatát.

A társulatban remek táncművészek vannak, nekik ez kiváló feladat, magas színvonalon oldják meg. A júniusi bemutató után a jövő évadban sokszor fogjuk majd játszani.

Táncolják a Kecskemét City Balett tagjai: Domán Dalma, Nagy Nikolett, Szőllősi Krisztina, Bányai Mirjam Léna, Katonka Zoltán, Rónai András, Földesi Milán, Szóka Roland
Díszletkoncepció: Barta Dóra
Szcenika: Szabó Csaba
Jelmez: Kiss Julcsi
Fény, koreográfus asszisztens: Katonka Zoltán
Rendezőasszisztens: Frigyesi Tünde
Rendező-koreográfus: Barta Dóra

A kecskeméti Katona József Színház 2016/17-es évadra tervezett bemutatóiról Rusznyák Gábor mesélt.

Nagyszínházrusznyak

Shakespeare: Vízkereszt
Bemutató: 2016. szeptember 30.
Rendező: Mohácsi János

Szirmai Albert – Bakonyi Károly: Mágnás Miska
Bemutató: 2016. november 18.
Rendező: Rusznyák Gábor

Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság
Bemutató: 2017. január 6.
Rendező: Cseke Péter és Szerednyey Béla

Henrik Ibsen: Hedda Gabler
Bemutató: 2017. február 17.
Rendező: Zsótér Sándor

Szép Ernő: Vőlegény
Bemutató: 2017. április 14.
Rendező: Szikszai Rémusz

Gyermek és ifjúsági bemutatók

Németh Virág-Méhes György: Micsoda társaság
Bemutató: 2016. október 5.
Rendező: Cseke Péter

Donizetti – Németh Virág: És közben szól a dal 2. 
Bemutató: 2017. március 2.
Rendező: Cseke Péter

Új Kelemen László Kamaraszínház

Kacsóh Pongrác: János vitéz
Bemutató: 2016. október 7.
Rendező: Szente Vajk

Schiller: Ármány és szerelem
Bemutató: 2017. február 24.
Rendező: Rusznyák Gábor

Ruszt József Stúdió Színház

Katona József Drámaírói pályázat díjnyertes darabja
Bemutató: 2016. november 11.
Rendező: Kocsis Pál

Csehov: Platonov
Bemutató: 2017. január 7.
Rendező: Szász János

Műsoron marad:
Requiem (táncszínházi előadás)
Boeing, Boeing
Tied a világ
A diótörő
Acélmagnóliák
Macska a forró bádogtetőn

Ismét ÚJVILÁG PASSIÓ előadások:
2016. június 10. 11. 12. Kezdete: 20.30 óra – Kecskeméti Arborétum
(esőnap: június 13.)
Jegyek április 1-től válthatók a színház jegypénztárában.
A jegyárak nem változtak a tavalyihoz képest:
Felnőtt: 1.800 Ft, diák/nyugdíjas: 1.500 Ft

 

sajttaj2-reszlet

 

Végül Cseke Péter igazgató néhány újdonságról számolt be:

• A KECSKEMÉTI KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ 120 ÉVES LESZ, ezért az a megtiszteltetés éri a színházat, hogy az Országos Színházi Évadnyitó itt lesz Kecskeméten a Katona József Színházban.
• „Akkor és most” – háromfordulós vetélkedőt szerveznek középiskolásoknak. A 3. forduló időpontja: 2016. október 14.
• Tematikus nyílt napokat rendeznek szeptemberben, októberben családoknak, általános iskolásoknak és a Kecskeméti Főiskolának (mely akkorra már egyetem lesz). Részleteket láthatnak készülő előadásokból, kulisszajárás, bemutatkoznak a tárak, rögtönzött kiállítás a színház történetéből.
• „Keressük a színház legrégebbi bérlőjét!” – Izgalmas keresés, kutatás.
• Fotókiállítás: Az elmúlt 20 év előadásai képekben

A 2016/2017-es színházi évad bérletezési tájékoztatója

„Előbérletezési” időszak: 2016.05.17.-2016.06.30-ig. A régi bérlők helyeit 06.30-ig tartjuk fent!!!  A bérlet 5 nagyszínházi előadásra és 1 táncszínházi vagy kamara/stúdió színházi produkcióra érvényes. A VÁLTOZÁS annyi, hogy jövőre 1 előadás választható a színház által meghatározott lehetőségek közül.

A bérletek ára nem változik.

 

sajttaj020-04-08

 

Az előbérletezési időszakban minden teljes árú bérlet árából 10% ked-vezményt adunk. A kedvezmény nem vonható össze más kedvezményekkel, és csak az ”5+1-es” típusú bérlet vásárlása esetén érvényes.

 

Fotó: Puha Éva

 

Hozzászólások