Nem kell már Bécsig menni világszínvonalú újévi koncertért. A város kulturális alappilléreként helytálló Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és vendégművészeik 2022 első estéjén bebizonyították, hogy izgalmas esztendő elé nézünk.

Az előcsarnokba lépve érezhető volt, hogy már tényleg másképp kell értelmezni a Hírös Agóra rendezvényeit Kecskeméten. Ahogyan az elmúlt fél évben, úgy az Újévi koncert estéjén is megújult környezet és hangulat, elegáns színek és pezsgős fogadás várta az est vendégeit.

A színházteremben ülve pedig, attól a pillanattól kezdve, hogy felgördült a függöny, biztossá vált: ez az este nem csupán a 2022-es év kezdete, hanem folytatása annak a magas színvonalú kulturális folyamatnak, melyet az elmúlt hónapok már előkészítettek.

ujevi koncert

Azért a legfontosabb a zenei nevelés, mivel a ritmus és összhang merül alá leginkább a lélek mélyébe, és a legerősebben ragadja meg azt – idézte stílszerűen Platónt köszöntő beszédében Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója, Harangozó Gyula-díjas érdemes művész, koreográfus az év első nagyszabású kulturális eseményén.

Művészek és szervezők egyaránt örömmel tapasztalták, hogy a közönség a háláját az első felcsendülő darabtól az utolsóig – kivétel nélkül – szűnni nem akaró vastapssal fejezte ki. Hollókői Huba karmester egyre szorosabb kapcsolata a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral minden percben tetten érhető volt, szinte egyszerre lélegzett mindenki a színpadon.

A Magyar Állami Operaház neves magánszólistái, Rálik Szilvia Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes művész, valamint Kósa Lőrinc operaénekes első hallásra a kecskeméti közönség kedvencei lettek.

A koncerten megjelenő műfajok külön-külön is hatalmas sikert arattak. A 45 esztendős Kecskemét Táncegyüttes Lukács László művészeti vezetésével a közönség nagy kedvence évtizedek óta, az Újévi koncertnek pedig visszatérő fellépői, akik ezúttal is bebizonyították, hogy nem hiába rajong értük a világ összes országa, ahol eddig megfordultak.

Új szereplőként pedig Barta Dóra művészeti vezetésével a Kecskemét City Balett táncművészeit köszönthette a plénum, akik a világ legszebb keringőjét, Sosztakovics Második keringőjét táncolva döntötték el végleg a könnycsatornák sorsát a nézőtéren. Légies varázslat született a színpadon ezekben a percekben.

Nagy örömünkre felcsendült a Kék Duna keringő, a Szép város Kolozsvár, Liszt 6. Magyar rapszódiája, Kodály Zoltán toborzója és számos ismert és imádott dallam is.

Az Újévi koncert hagyományosan egy díjátadót is tartogat: az Év Zenekari Művésze Szabó-Földes Mónika oboaművész lett, a díjat pedig dr. Nagy Zoltán, a Phoenix Mecano Kft. ügyvezető igazgatója, a díj támogatója, valamint Földi Jácint trombitaművész, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar művészeti titkára adták át.

Az alábbi felütés állt az Újévi koncert alatt a Hírös Agóra felületein a közelmúltban: – Évtizedekkel ezelőtt a komolyzenei nagykoncertek, gálaestek olyan kulturális színterei voltak a társasági életnek, melyeket vétek volt kihagyni, hiszen töltötte a lelket, az elmét, és ezeken a helyszíneken épültek a kapcsolatok, vagy találkoztak a régi barátok.

ujevi koncert
Ezt az érzetet igyekszik visszahívni a Hírös Agóra 2022-ben a megújuló folyamatok folytatásaként már rögtön az év első napján Újévi koncertjével.

Az igyekezet elérte célját, varázslatos este volt!

 

Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ 

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások