Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Barakoo dobcsoport zenei tábora, amely augusztus 19-től közösségi élménydobolással, afrikai ütőhangszeres, énekes és tánc workshopokkal várja a ritmusok és világzene rajongóit a Pilis kapujában, a Kőhegyi Menedékház területén.

A tábor „főszereplője” a világszerte elterjedt, tradicionális afrikai ütőhangszer, a djembe („dzsembe”), amely Nyugat-Afrikából származik.

Mivel az afrikai dobzene jellegzetes lüktetése több együtt megszólaló ritmus találkozásán, összefonódásán alapul, a djembe és afrikai ütőhangszertársai jellemzően dobkörökben, együtt zenélés során szólalnak meg, ahol a kezdők és haladóbbak is önfeledten tudnak együtt zenélni. Mindenki a maga tudásának megfelelő szólamot játssza.

Magának a hangszernek az elnevezése a szülőhazája nyelvén „öröm, harmónia, élvezet”, ami beszédes módon testesíti meg a közösségi zenélés és a hozzá elválaszthatatlanul kötődő ének és tánc magával ragadó élményét.

Ezt a hangulatot idézi meg az elvonulásra és kirándulásra is ideális, természetközeli helyszínen megrendezett tábor, amelynek a Pilis kapujában található pomázi Kő-hegy erdőségekkel és fantasztikus panorámával körülölelt Menedékháza ad otthont.

A dobolás, a zene közösségformáló ereje és sokrétű, jótékony hatásai inspiráltak minket a rendszeres dobkör és az éves tábor létrehozásában” – mondta el a kezdetekről Mákó Kató, a Barakoo dobcsoport alapítója, aki 13 éve foglalkozik a hangszerrel és dobkörök szervezésével.

Csodálatos újra és újra megtapasztalni, micsoda energiák szabadulnak fel minden egyes közösségi zenélés alkalmával. Küldetésünk, hogy ezt az élményt eljuttassuk minél több embernek. A tábor során ebből kap egy intenzív, esszenciális élményt minden résztvevő.”


Az idei tábor előzetese

A tábor a közös zenélés és a természet feltöltő ereje mellett, illetve azon keresztül a kötetlen együttlétről, örömteli találkozásról, valódi kikapcsolódásról szól, felidézve a régi kisközösségek őszinte, baráti, természetközeli légkörét.

A családias hangulatú tábor programját élményalapú műhelyfoglalkozások, workshopok adják. Ezeken a résztvevők tapasztalt előadóktól, a dobkörök, énekkörök és tánckörök önfeledt közegében sajátíthatják el az új ritmusokat, játéktechnikákat, mozdulatokat.

A foglalkozásokon a részvétel kötetlen, nem igényel semmilyen zenei előképzettséget, a tanítás az alapoktól indul.

A csoportos zenei és tánckörök felszabadult hangulatának köszönhetően a teljesen kezdők és haladók is megtalálják helyüket, kortól és nemtől függetlenül. Akinek nincs saját dobja, annak szervezők biztosítanak hangszert.

Reggelente közös jógázás indítja a napot. A workshopok után esténként tábortűz melletti örömzenélés a program, amihez a dobok mellett mindenféle hangszerrel szabadon lehet csatlakozni.

A tábor alapítója, Mákó Kató minden nap Barakoo dobkört tart.

A meghívott oktatók között szerepel Szász Márk „Boka”, aki évek óta tanulmányozza a legkülönfélébb afrikai énekes hagyományokat. 3 éve Brazíliába jár és ottani mesterektől tanulja-gyakorolja azt a többszólamú, felelgetős, egyszerűségében varázslatos énekstílust, amit itthon sokan a capoeirából ismernek.

Geröly Tamás Sándor jazzdobos, a budapesti Bartók Béla Konzervatórium tanára, a hazai free, etno, avantgarde zenei vonal kiemelkedő veteránja ritmusjátékokkal várja az érdeklődőket.

Fehér Károly ütőhangszeres zenész/tréner és az Ethnosound alapítója – aki több mint 25 éve játszik ütőhangszereken és kedvenc hangszerén, a djembén. Ez idő alatt a legnagyobb mesterektől tanult, illetve szervezett kurzusokat az itthoni ütős közösség örömére – élménydobolást tart.

Az afrikai tánc workshopot Abdoul Camara szenegáli mester, a Szenegáli Daniel Sorano Nemzeti Színház többszörös tehetségkutató-győztes táncosa, a Camara Társulat koreográfusa és művészeti vezetője tartja. Az afrikai tánc foglalkozás mindig élőzenével történik, amihez az ütemeket az Afrobreakz hazai dobegyüttes adja.

A reggeli jóga foglalkozásokat Juhász Csilla vezeti, aki 1987-ben kezdett el jógával foglalkozni és 10 éve tanít jógát Magyarországon, Mexikóban és Norvégiában.

A táborról és a jelentkezésről bővebb információ ezen az oldalon olvasható.

Esemény a Facebookon

Forrás: Zsarnai Gábor/Pannonia Entertainment

 

Hasonló ajánlónk a közelmúltból:

7 nyári elfoglaltság felnőtteknek

 

 

Hozzászólások