A templomot Hitvalló Eduard, az egyik utolsó angolszász király építtette, de a felszentelését csak egy héttel élte túl. Noha az épületet 1245-ben újjáépítették, az alapjai megmaradtak mind a mai napig. Hódító Vilmos kora óta Anglia illetve az Egyesült Királyság valamennyi királyát itt koronázták meg. A szertartást a hagyomány szerint a canterbury-i érsek celebrálja. Hosszú ideig  a királyok temetkezési helye is volt. Egy ideje nem csak uralkodókat, hanem főnemeseket, katonákat, művészeket és tudósokat is temetnek ide.

A Költők sarka (Poets’ Corner) Shakespeare, Milton, Burns, Kipling emlékművének, és többek között Chaucer, Browning, Longfellow, Dickens, Handel és Purcell sírjának is helyet ad. Az apátságban nyugszik több híres tudós is, például Newton, Faraday, vagy Kelvin.

A templom Nagy-Britannia történelmének és építészetének egyedülálló remekműve. Az UNESCO Világörökség része, de nemcsak múzeum, hanem működő templom is. Ha bővebb információt szeretnénk kapni az apátságról, első kézből a hivatalos honlapján találjuk meg – angol nyelven: www.westminster-abbey.org

Boldog születésnapot, Westminster Abbey!

Weninger Endréné

Hozzászólások