50 éve, hogy a LEGO Csoport bemutatta a legelső nagy kockákat, amelyeket a kis kezek számára terveztek (igen, 1969-ben) – ugyanabban az évben, amikor az első ember a Holdra lépett. Eldönthetitek, hogy melyik volt nagyobb mérföldkő az emberiség számára (bár kérdéses, hogy az Apollo 11 szétszedhető-e és átalakítható-e egy versenyautóvá?). Akárhogy is legyen, íme, néhány kiemelkedő mozzanat az elmúlt fél évszázad nagy építési pillanataiból.

Ludamus! Latin eredet

Tudtad, hogy a DUPLO® név a latin „duplex” szóból ered, aminek jelentése: dupla? A név először két, 1969-ben bemutatott LEGO® DUPLO készleten szerepelt. Az 510-es számú és az 511-es számú készleteken, ha kíváncsi vagy a részletekre.
És azt tudtad, hogy a LEGO DUPLO kockák minden tekintetben kétszer akkorák, mint a klasszikus LEGO kockák? Így minden kocka pontosan illeszkedik a LEGO rendszerbe a játék során, de ezt a 2:1 méretarányú megoldást nem volt könnyű feladat megtalálni. Mind a 4:1, mind a 3:1 arányt kipróbálták, mielőtt Godtfred Kirk Christiansen – a LEGO Csoport második generációs tulajdonosa – 1968-ban szó szerint megálmodta, hogy hogyan alakítsa ki a kockák gombjait. Ezáltal a klasszikus LEGO kockákkal is kombinálhatóvá váltak, így megalapozva a biztonságos és még inkább korosztálynak megfelelő LEGO építési élményt.

Az élet építőkövei

A játékra való belső késztetés a természet módszere arra, hogy segítsen nekünk megérteni a világot. A játékon keresztül megtanuljuk, hogy mit jelent tartozni valahova, szeretve lenni és a boldogságot megélni. A születéstől 4 éves korig a gyerekek intenzív neurológiai átalakuláson mennek keresztül. Ez alatt a 4 év alatt megy végbe a leggyorsabb tanulási és fejlődési időszak, amelyet egy ember élete során megtapasztal, ennek végén már kirajzolódik annak lenyomata, hogy valaki milyen felnőtté válik majd.
Ezért minden LEGO® DUPLO® terméket kiemelkedő gondossággal arra terveznek, hogy inspirálják és segítsék a kisgyerekeket abban, hogy a kreatív és játékos élmények segítségével felfedezzék a bennük rejlő tehetséget, ami tovább formálja majd őket. Ne csak a szavainknak higgy! 2018-ban, a LEGO Játssz jól! kutatásban, több mint 9000 szülőt kérdeztünk arról, hogy mi a véleményük a LEGO játékrendszerről. 94%-uk azt mondta, hogy serkenti gyermekük képzeletét, 93%-uk szerint segíti a gyermekük kreativitását, 91%-uk állította, hogy segíti gyermeküket az új dolgok megtanulásában és felfedezésében, 84%-uk szerint pedig hozzájárul az életben szükséges készségek kifejlesztéséhez. Ó, és ráadásul 91%-uk mondta azt, hogy ez egy, az egész család számára szórakoztató tevékenység!

A nyuszi… és néhány barát

Először az 1970-es évek végén született meg ez az ötlet, amikor Kjeld Kirk Kristiansen – harmadik generációs LEGO Csoport tulajdonos – úgy döntött, hogy külön márkaként összpontosít a LEGO DUPLO játékokra és a piros LEGO® DUPLO® nyuszi logó azóta található meg a termékek csomagolásán.
Természetesen, az évek során több változtatáson is átesett – mint bármelyik híres ikon – de a nyuszi ma is a márka jelképe marad.
Azóta számos más DUPLO állat is csatlakozott hozzá – a lovaktól a juhokon, a teheneken és az elefántokon át az oroszlánokig és a dinoszauruszokig. Nem is beszélve az évek során megjelent számos különböző DUPLO figuráról – a gazdákról és rendőrökről, orvosokról, cowboyokról, tudósokról, pimasz gyerekekről és menő szülőkről – mindig van valami, ami inspirálja a kis építők képzeletét és elősegíti a történetmesélést és a szerepjátékot.

Termékminőség és biztonság

Szüntelen inspirációforrásunk, létünk legfőbb értelmei, a kisgyerekek okozzák számunkra a legtöbb aggodalmat. Épp ezért hajthatatlanok vagyunk abban, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a gyerekek biztonságosan játszhassanak és élvezhessék a termékeinket – számunkra ez a legfontosabb. Ezért minden termékünk világszerte megfelel a legszigorúbb játékbiztonsági előírásoknak. A fizikai és digitális játékélmény megteremtése esetében is a biztonságos tervezést szem előtt tartva dolgozunk, emellett korosztályok szerinti besorolást használunk, hogy a gyerekek szórakozással és az életkoruknak megfelelő kihívásokkal tölthessék idejüket. Azáltal, hogy termékeinket a világ legkreatívabb géniuszainak kezébe helyezzük, azoknak rengeteg élményt és nagy érzelmeket kell kiállniuk. A harapástól kezdve az összenyálazáson át, a hisztizés közbeni szobán átdobálástól, a rátaposásig számos kihívásnak teszik ki a legkisebb felfedezők ezeket a játékokat. Tehát nekünk hasonlóan kreatívnak kell lennünk, amikor a termékek teszteléséről van szó – annak kikísérletezéséről, hogy hogyan kell őket használni és annak, ahogy egyáltalán nem lenne szabad! Mielőtt felmerülne a kérdés, hogy milyenek ezek a tesztek, hadd adjanak szakértőink egy kis ízelítőt!

A következő 50 év és azon túl

Ha a LEGO® DUPLO® egy személy lenne, valószínűleg az utolsó munkával töltött éveihez érkezne, amikor már elképzeli a nyugdíjas és élethosszig tartó pihenéssel töltött időket. De erről szó sincs.
A játék egyre zökkenőmentesebbé válik, hiszen az olyan termékek, mint az új DUPLO gőzmozdony és tehervonatok úgy segítik a kicsik mozgását a hagyományos és digitális játék között, mint korábban semmi, bevezetve a kis építőket a korai kódolás világába, a színek felismerésébe és a számos szórakozást rejtő, kiegészítő alkalmazások használatába. Ezeknél fő cél a fizikai játékélmény ösztönzése és erősítése.
A kocka mindig is kulcsfontosságú marad, amely által reméljük, hogy inspiráljuk és fejlesztjük a holnap építőit.
És ki tudja, hány új űrkutató fog kikerülni a LEGO DUPLO játék világából?

A LEGO Csoportról itt tájékozódhat.

Forrás: Well PR Agency

 

Hozzászólások