40 éves lett a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely! –  A Kecskeméti Katona József Múzeum kiállítóhelye, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely életében nagy esemény következett be: idén töltötte be fennállásának 40. évfordulóját, 40 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a gyermekek előtt.

a szorakatenusz

Az országos gyűjtőkörű múzeum, s a szorosan mellette működő kézműves műhely 1981. december 4-én nyílt meg. Az intézmény létrehozásához a kezdeményező erőt az 1979-es Nemzetközi Gyermekév eseményei adták. Dr. Bánszky Pál művészettörténész, a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet igazgatója már egy évvel korábban megfogalmazta az intézmény létrehozásának igényét. Az újszerű elképzelés azonnal támogatást kapott a megye vezetőségétől.

Az alapításról sokat elárul, hogy kezdetben Nagy László nevével kívánták megtisztelni az új létesítményt. Végül egy ősi kiszámoló vers soraiból kapott elnevezést a kettős feladattal induló műhely és múzeum. Mindehhez a keretet egy erre a célra emelt, napjainkban is változatlan formában álló sajátos épület adta, melynek központi terét a honfoglaló magyarok jurtája ihlette.

Az épületet, mely stílusában a helyi hagyományokat követi, Kerényi József Ybl- később Kossuth-díjas építészmérnök tervezte, aki ezekben az években Kecskemét város főépítésze volt. Az 1976-ban múzeumi célokra felújított Bánó-ház műemléképülete a Szórakaténusszal együtt bástyaként védte a mellette fekvő régi városrészt az újjáépítési szándékoktól.

Magáról a Szórakaténuszról az építész így nyilatkozott: „Valójában ez egy furcsa ház: nem az építészeti kialakítása miatt szép, hanem attól, hogy gyerekek népesítik be, hogy énekelnek, verset mondanak, mesét játszanak. Megszépül tőle maga a ház is…”.

Az egykori Fiatalok Népművészetének Stúdiósai töltötték meg tartalommal az első évtizedet. Magával ragadó, elszánt és tehetséges fiatalokként említi őket Csoóri Sándor az 1970-es években. Rajtuk keresztül, valamint az ország különböző területéről meghívott mesterek és mesemondók által olyan erő sűrűsödött itt, ami az ember legjobb szándékait ötvözte.

Bátran állítható, hogy szinte minden nap ünnepként telt el, itt tartózkodni kivételes állapotot jelentett. Mindeközben a nagyszámban ideérkező gyermekek megismerkedhettek kultúránkkal, szokásainkkal, megérezhették az ízét, milyen is az, ha ki-ki tehetsége szerint formálhatja-alakíthatja saját környezetét.

A megnyitás pillanatában még nem létezett a játékgyűjtemény, sőt még körvonalai is ismeretlenek voltak, hiszen ekkor kerültek ide az első darabok. A múzeum első állandó kiállítása különböző közgyűjtemények műtárgyaiból került megrendezésre. A játék vizsgálatának legfontosabb szempontja ekkor maga a tevékenység volt; a játszás sokféle formája és a gyermek játékainak elkészítése.

A Szórakaténuszban országos és nemzetközi rendezvények, alkotótáborok, kiállítások és konferenciák, az oktatás addig ismeretlen foglalkozási formái, katalógusok, könyvek és módszertani kiadványok születtek az elmúlt évtizedek alatt.

A világhírű építész, Makovecz Imre 2011. szeptember 7-én a következőképpen fogalmazott: „… A Szórakaténusz Játékmúzeum megőrizte, létrehozta azokat az értékeket, melyek nélkül már nem lennénk.” A gyermekeket és a gyermekkort különösen tisztelő művész ezer szállal kötődött az intézményt teremtő nemzedékhez, a közösségépítő elképzelésekhez.

Szavainak szimbolikus jelentését tudva kell folytatni a következő évtizedeket. S bár az intézmény tevékenysége folyamatos változáson megy keresztül, őrizni kell az eredeti, alapító elképzeléseket csakúgy, mint a működésnek helyet adó építészeti struktúrát, és annak stílusát.

A megnyitóról a Petőfi Népe egykori tudósítása  ITT  érhető el.

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

Facebook

 

Korábbi cikkünk a Szórakaténuszról

 

Hozzászólások