30 éve, március 7-én csendült fel először a Michael Jackson és Lionel Richie által szerzett dal a világrádiókban.

 
we-are-the-world
A We Are the World című albumon jelent meg. A Band Aid Do They Know It’s Christmas? című, az Egyesült Királyságban született dalának mintájára merült fel az ötlet Harry Belafonte amerikai színészben és aktivistában, hogy Amerikában is készítsenek egy jótékonysági kislemezt, amelynek segítségével támogathatják az afrikai éhező embereket.

Belafonte Ken Kragennel, a segélyszervezet alapítójával kezdte el a munkát. Számos zenész jelentkezett, hogy megírja a dalt, mielőtt Jacksonra és Richie-re esett a választás. A szerzőpáros 1985 elején több hónapos munka után, egy nappal a felvétel kezdete előtt fejezte be a dal írását. 1985. február 28-án volt a lemezfelvétel utolsó napja. A történelmi esemény a zeneipar legismertebb zenészeit hozta össze erre az alkalomra. A dal 1985. március 7-én jelent meg, az album egyetlen kislemezeként.

 

Világszerte nagy sikert aratott, mindenhol a slágerlisták élén állt és az amerikai pop kislemezek történetének leggyorsabban eladott lemeze lett. A kritikusok vegyes fogadtatásban részesítették, de a rajongók örültek, hogy különböző nemzetiségű és zenei stílusú művészeket hallhattak egy felvételen, és elégedettek voltak a dallal, főként annak tudatában, hogy a bevételeket jótékony célra fogják fordítani. Mások, köztük számos rockújság kommentátora csalódott volt, hogy a dal nem foglalkozik az éhínség okaival, és úgy érezték, hogy a szövegnek öndicsőítő felhangja van.

A We Are the World számos díjat nyert el, köztük három Grammy-díjat, egy American Music Awardot és egy People’s Choice Awardot. A dalt egy, a kritikusok által kedvezően fogadott videoklip népszerűsítette, továbbá videokazetta, speciális kiadású magazin, számos könyv, poszter és póló is, emellett pedig több csatorna egyszerre sugározta.

(Forrás: Wikipédia)

Antalffy Yvette

Hozzászólások