A kecskeméti Városházán rendezett sajtótájékoztatón Dr. Agócs Gergely, a Magyar Néprajzi Társaság Népzene-néptánc szakosztályának elnöke, a Hagyományok Házában a Népművészeti Műhely vezetője, a program egyik legfőbb szervezője elmondta, hogy rendhagyó, egyedi és autentikus lesz ez a találkozó. Akik részt vesznek benne, akármilyen egyszerű emberek is legyenek, azt adják tovább, amit ők is örökségbe kaptak. Saját belső identitás van a lelkükben. Kodály korában a zene még mindennapos életelem volt. Sokan a természetes mindennapi életükből hoznak el egy darabot a zenéjükkel együtt.

Elmondhatjuk, hogy a hagyományőrzés már nem csak az idősek dolga, kezd a fiatalok között is tért hódítani. Köszönhetjük ezt a Repülj, páva! vetélkedők feléledésének is. Agócs Gergő régen látott barátokkal, nagy öregekkel való találkozásokra számít. Széleskörű találkozás lesz ez azokkal, akik az elejétől fogva részt vettek a Táncház mozgalomban. Mindenki Kecskeméten lesz, aki számít (és el tud jönni) a népzenében és a néptáncban!

A 24. Kecskeméti Népzenei Találkozó megnyitója szeptember 19-én, csütörtökön 17.00 órakor lesz a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban. Pénteken rendezik meg a nagyszabású 4. Kecskeméti Népzenei Prímásversenyt Dr. Halmos Béla népzenekutató emlékére, aki rövid idővel ezelőtt tragikus hirtelenséggel halt meg. A prímásverseny fődíja egy 1.000.000 forint értékű, 19. században készült német mesterhegedű lesz. Ugyancsak pénteken este nagyszabású gálaműsorral várják az érdeklődőket, ahol az egyszerű népi zenésztől a professzionális előadókig találhatók fellépők, és mindannyian magas színvonalon művelik-ápolják a népzenét.

Szombaton 10.00 és 16.00 között népzenével és néptánccal kapcsolatos konferenciát tartanak Martin György néptánc oktató, a táncház mozgalom egyik megalapítójának az emlékére. Aznap este különleges csemegének ígérkezik a 25 éves Csík zenekar jubileumi koncertje. A fesztivál ideje alatt a múzeumok kiállításokon mutatják be a népművészet mestereit, iparművészeket, a Deák téren pedig Garabó vásár lesz, ahová kézművesek, népi iparművészek hozzák el magas színvonalú termékeiket. Jó szórakozást kívánunk a résztvevőknek, bizonyára különleges élmény lesz. Akinek kedve kerekedik hozzá, az még táncra is perdülhet a táncházakban. A részletes program a mellékelt plakáton is olvasható.

Weninger Endréné

2013. szeptember 17.