Október 6-án elkezdődött a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, a régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata.

Tan Dun

 

A fesztivál nyitónapjának műfaji gazdasága előrevetíti, hogy milyen sokszínű és különleges programkínálatra számíthat a közönség október 6. és 22. között. Az Oscar-díjas zeneszerző, Tan Dun koncertjén Bartók műve mellett generációkon át öröklődő titkos dallamok csendülnek fel. A legendás fotográfus, Robert Capa képeiből nyíló kiállítás Izraelről mesél. Premiert ünnepel a fesztivál nyitónapján a Katona József Színház és a Hatszín Teátrum, a jazzprogramok sorát Rozsnyói Péter triója nyitja és pénteken frenetikus világzenei koncertekkel indít a Budapest Ritmo is.

A Tigris és sárkány című filmért Oscar-díjjal elismert amerikai-kínai zeneszerzőikon Tan Dun pályája és életútja – a rizsföldektől New Yorkig és a világ legnagyobb operaházaiig – filmbe illő. Magyar vonatkozású különlegesség, hogy napjaink egyik legjelentősebb zeneszerzője nem csupán lenyűgözve beszél Bartók Béláról, példaértékűnek is tartja művészetét, így nem meglepő, hogy Bartók-művel lépett színpadra első budapesti koncertjén, a fesztivál október 6-i nyitóelőadásán a Müpában. A koncerten felcsendülő saját, 2013-ban komponált Nu Shu – The Secret Songs of Women című műve egy kulturális antropológiai szenzáció ihletése nyomán született. Kína Hunan tartományában – a zeneszerző szülőhelyén – ugyanis felfedezték, hogy a nők sok évszázada használnak egy titkos írásjelrendszert és egy ehhez kapcsolódó, titkos, énekelt nyelvet, melyet generációról generációra féltve őriztek és adtak tovább: anya a lányának, nővér a húgnak. Ebből a páratlan, kincset érő zenei anyagból merített inspirációt Tan Dun a tizenhárom mikrofilmre, hárfára és zenekarra komponált zenemű írásakor. 

Thomas Quasthoff és Lajkó Félix

 

Harminc éve született meg a world music kifejezés, ezt az évfordulót és a világzene országhatárokon és kontinenseken átívelő műfaját ünnepli Magyarország legnagyobb világzenei seregszemléje, a Budapest Ritmo közel harminc ország fellépőivel, különleges együttműködésekkel, három napon át: a sort október 6-án többek között a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band, Lajkó Félix és a Vołosi valamint a Mookomba nyitja.

A fesztivál első napján a fotóművészet és az irodalom is hangsúlyosan jelen lesz: kapcsolódva a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idei tematikájához, Capa in Israel címmel nyitja meg új kiállítását a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Szabó Ervin Könyvtárban pedig a 100 szóban Budapest pályázatra érkezett magával ragadó történetekből nyílik rendhagyó tárlat.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál további eseményeiről és részletes programjáról  itt találhatók információk.

 

 

CAFe BUDAPEST KORTÁRS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL

Több mint 100 program számtalan műfajban, közel 40 helyszínen, szerte Budapesten: a régió egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje ebben az évben is a kortárs művészet nemzetközi és hazai világsztárjaival, premierekkel és rendhagyó szabadtéri programokkal várja a közönséget.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – korábban Budapesti Őszi Fesztivál – az elmúlt 26 évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városi fesztivállá, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális szcéna legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.

A négy évvel ezelőtt választott új fesztiválnév mozaikszó: CAFe, azaz Contemporary Art Festival Budapest. Fontos számunkra, hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, hogy milyen progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közegről beszélünk, hogy a kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, és annál vonzóbb, minél inkább forrása életünk szellemi pezsgésének. A legnagyobb ereje talán éppen ez: a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb tér” – mondja Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója.

 

További információ

Facebook

Forrás:  CAFe Budapest

 

Hozzászólások