A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Művészeti Akadémia Medgyaszay István építőművész születésének 140. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást.

A kiállítás kurátora Potzner Frenc Ybl-díjas építész, művészettörténész.
A kiállítást Marosi Miklós Széchenyi- és Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja nyitotta meg, Dr. Keserü Katalin művészettörténész pedig a kiállítás anyagáról mondott el ismertetőt. Az est házigazdája Krizsán András DLA, építész, a MÉSZ elnöke volt.
A kiállítás megnyitóján bemutatták a „Medgyaszay István emlékezete” című portréfilmet – Novák Lajos szerkesztésében.

 

A kiállítás megtekinthető: 2017.10.06-ig
Helyszín: Magyar Építőművészek Szövetsége – Kós Károly terem
1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.

Medgyaszay István a 20. századi közép-európai építészet egyik kimagasló alakja. Pályája elején saját ötlettől vezérelve, a maga költségén és szervezésében járta be Kalotaszeget, Székelyföldet és a Dunántúl falvait, hogy ihletet és erős alapot teremtsen kezdődő munkásságának. A maga idejében külföldön is hírnevet szerzett alkotónak a romantikus és orientalizáló stílusból, a kárpát-medencei népi építészetből táplálkozó, a vasbeton-szerkezeteket újító módon használó, valamint az építészet és ornamentika viszonyát új alapokra fektető, mintegy hat évtizedet átfogó életművét láthatjuk a kiállításon.

A kiállítás anyagát összeállította a Magyar Művészeti Akadémia, létrejöttét támogatta a Miniszterelnökség.

Medgyaszay István unokái – Bartha Gabriella és Ágoston – is a kiállításmegnyitó vendégei voltak. Bartha Ágoston  is szólt arról, hogy a méltatlanul feledésre ítélt nagyapjuk meglévő épületeit és meg nem valósult terveit tartalmazó kiállítási anyag ország és világjáró útra kel október 6. után. Sőt 2018-2019-ben a mester tárgyaiból rendelkezésre bocsátanak egy válogatást. Reménykednek, hogy a Gellérthegyre tervezett Nemzeti Panteonjának terve – mellyel 1903-ban elnyerte az Akadémia Gundel-díját -, talán egyszer megépülhet…

 

 

 

Medgyaszay István rajztáblája már ezen a kiállításon is látható.

Magam is egy Medgyaszay-házban élek immár 20. éve.
A HÁZ NAPJÁT a Kulturális Örökség Napja okán minden évben szeptemberben megünnepeljük. A tavalyiról készült írásom a Montázs Magazinban, a tavalyelőttiről pedig a Talitán is megjelent.

 

 

A budai Medgyaszay Emlékhelyről egy video

Antalffy Yvette

Forrás: TÉR-Y-TŐ – blog

 

Hozzászólások