Tiszaalpáron július első hétvégéjén a magyar táltosok és magyar hagyományőrzők találkoztak. A várdombon és környékén már 16. alkalommal került megrendezésre az Ősi Magyar Szer Találkozó, ahol az országos dobkörök tagjai is bemutatkozhattak az érdeklődőknek.

Barcsik Edit Mária a rendezvény főszervezője. A Tiszaalpáron élő táltos-gyógyító a hétköznapokban is hűen őrzi elődeink életvitelét, és ápolja a magyar hitvilágot. Az alapító a szívügyének tekinti a rendezvényt, mert fontosnak tartja a hagyományaink tiszteletét és átadását az utókor nemzedékének.

Dr. Vancsura István polgármester megnyitójában kitért Tiszaalpár jelentős múltjára, hiszen ősidők óta lakott terület volt. A nagyközség első embere beszédében megemlítette Szer szavunk fontosságát, hiszen rengeteg ma használatos szóban megtalálható. E grammatikai kitérő után méltatta az egyre növekvő létszámú országos Hagyományőrző Találkozók jelentőségét.

A köszöntő után léleknyitogató és ráhangolódó zenés programok következtek. A megszokott női szertartást kora délután Sütő Annamária, az erdélyi születésű Asszonyképző vezetője segítette, akinek csodás nőkről szóló dalai hangzottak el az ősi várdombokon, majd a doboké és a dobköröké volt a főszerep.

Ezt követően a délutáni órákban megérkeztek a táltosaink, Sólyomfi Nagy Zoltán és Kovács László, azaz „Fehérholló Őskü” is. A táltos-gyógyítók értékes előadást tartottak az őseink hitvilágáról. Megtudhattuk, hogy a magyarok mindig is egy Istent imádtak. A találkozóra látogatók Honfoglaláskori Erőpróbán is részt vehettek, amelyben értékes nyereményekért folyt a megmérettetés.

A vendégek kipróbálhatták a lovaglást és a lovaskocsikázást a tiszaalpári Bársony Lovasudvar jóvoltából. A nagy közös dobolásunk díszvendégeként navahók indián sámán barátunk látogatott meg minket, és mutatta be a saját szertartásukat. A késő esti órákban pedig meggyújtották a Szer-Tüzet, és a táltosok vezetésével elkezdődhetett a „lélekutazás”. A résztvevők elmondhatták kéréseiket, kívánságaikat, és az égre törő lángok kíséretében messzehangzó dalok szóltak reggelig. Az egész éjszakás virrasztást és a reggeli Napköszöntőt követően a dobosok éneklésével zárult a 16. Ősi Magyar Szer Találkozó Tiszaalpáron.

 

Barcsik Edit Mária

 

Hozzászólások