A Városi Civil Kerekasztal csaknem 120 alapítványt, egyesületet és csoportot foglal magában. Ezek képviselői találkoztak február 17-én a Városháza dísztermében a X. Városi Civil Fórum rendezvényén.

civil_forum012

Céljuk az volt, hogy értékeljék 2014-es tevékenységüket, új delegáltakat válasszanak a következő évre, és felvázolják a 2015-ös terveket, feladatokat is. Mivel a város életében jelentős erőt képviselnek a civil szervezetek, a Fórum további célja az önkormányzat és a civil szervezetek közötti együttműködési területek pontosítása volt.

civil_forum08

A megjelenteket Rigóné Kiss Éva, a Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjának vezetője, a Városi Civil Kerekasztal gesztora köszöntötte a fórum levezető elnökeként. A hallgatóság gyönyörködhetett a Lakó Sándor Kamarazenekar muzsikájában (ők is a Civil Kerekasztal tagjai), majd Kovács István József, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének elnöke mondta el saját hazafias versét, a Mit is jelent a zászló? címűt.

civil_forum19

Majd Ujhidy Tibor a Városi Civil Kerekasztal soros elnökeként köszöntötte Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszonyt, aki megnyitó beszédet mondott. Megtudtuk, hogy a megyei jogú városok területfejlesztési operatív programjából a következő 7 évben 23 milliárd forintnyi forrást kap majd programokra Kecskemét, melyből 2 milliárd forintot közösségépítésre, közösség formálásra, azaz a civil szervezetekre fordíthat a város. A számok egyértelműen azt mutatják, hogy Kecskemét városvezetése kiemelt partnereknek tekinti az aktívan működő civil szervezeteket.

 

civil_forum06

 

A kecskeméti önkormányzat jelentős segítséget nyújt minden évben a civil szervezeteknek. Az idei költségvetésében a Városi Támogatási Programban 100 millió forintos pályázható keret a tervezet. A VTP nagyon népszerű , hiszen tavaly is 167 szervezet pályázott és kapott segítséget a Városi Támogatási Programban. Ezen felül az önkormányzati munkát segítő, nevesített, állandó civil szervezetek kecskeméti támogatása eléri majd idén a 450 millió forintot.

civil_forum05

Kecskemét nem csak azzal tud dicsekedni, hogy milyen kitűnő gazdasági eredményeket ért el, hanem azzal is büszkélkedhet, hogy egy óriási civil mozgalom indult el 2007-től a városban. A civil összefogás, amely egyre inkább kiegészíti az önkormányzat szolgáltatásait, példaértékű – mondta a polgármester asszony. Szemereyné Pataki Klaudia felhívta arra is a figyelmet, hogy a civil szervezetek egyik igen fontos feladata, hogy az idősebb generációk mellett a fiatalokat is bevonják a munkába. Ehhez viszont őket motiváló, színes programok szervezésére van szükség.

Weninger Endréné Erzsébet