2019. április 23-án mutatta be a Pótszék Társulat Woody Allen Central Park West című egyfelvonásos vígjátékát. Woody Allant főleg színészként és rendezőként a filmjeiből ismerik, de megoszlanak a vélemények róla. Sokan zseniálisnak tartják, kitűnő forgatókönyveket ír, és páratlan humora van. Másoktól talán idegen a témaválasztása. A Pótszék Társulat tehát ismét nagy fába vágta a fejszéjét.

A szerző Allen Stewart Konigsberg néven született 1935-ben New Yorkban. A Brooklynban felnőtt Allen előszeretettel boncolgatja szorongásait, kedvenc városaihoz fűződő viszonyát, az értelmiségi lét nyűgjeit, a művészet értelmét s az amerikaiak hobbiját: pszichoanalitikushoz járnak, hátha ő majd megoldja a problémáikat. Pályáját szövegíróként és stand-up komikusként kezdte. Gyakran forgat önéletrajzi ihletésű filmeket, melyekben ő maga is szerepet vállal.

A humor ebből a darabból sem hiányzik, a közönségnek be is jöttek a poénok. Az is igaz, hogy önmagát állítja a darab középpontjába. Erről duplán meggyőződhetünk, hiszen az ő figuráját személyesíti meg Gulyás László a színpadon, egy íróét, aki félrevonul a világ elől, hogy alkothasson. Időnként ő maga is megjelenik a „mozivásznon”, ahol közvetlenül hallhatjuk azokat a gondolatokat tőle, amelyek a darabban is elhangzanak. 

A rendezés ötletes volt, ahogy a fény és a hang játékával változtatni tudták a teret és időt. A kicsi színpad elegendő volt arra, hogy két síkon történjen a cselekmény, amely érdekes módon olykor időnként egymásba olvadt. Ezek a jelenetek a bizonyítékai annak, hogy a történések Woody Allen életéből valók (is) lehetnek. Mert mi is történt a színpadon?

Az önirónia nagymesterének legjobb korszakát idéző színpadi mű New York városában játszódik, ám hála a szerző egyéni látásmódjának, a darab a magyar közönség számára is ugyanolyan szórakoztató, mint az amerikainak. Az emberek felnőnek, megházasodnak, gyerekeik születnek, s eltelik a fél élet. A mű hőseinek minden fiatalkori vágya beteljesült: gazdagok, sikeresek és – házasok.

A Central Park West a kapuzárási pánik tragikomédiája. Ám egyszer minden kis titokra fény derül: ebbe a kínos helyzetbe kerül a darabban szereplő két házaspár is. Egy idillinek induló délután egyszer csak elkezdik kiteregetni a szennyest, és ha már belefogtak, abba sem hagyják, amíg minden kicsinyes, közönséges és önző múltbéli tettük ki nem tudódik. A két házaspár élet-halál harcának ábrázolásához Woody Allen humorának teljes skáláját felhasználja: a leheletfinom iróniától a harsány bohóctréfáig.

A helyzetkomikumok és a szereplők jelleméről kiderülő komikus vonások, a poénok és a színészek játéka nagyszerű szórakozást ígér. Ám a nevettetés szándéka mögött ott rejlik a megélt életbölcsesség, és az emberi gyarlóság iránti mély együttérzés. Mindezt kiválóan érzékeltették a Pótszék Társulat színészei.

Szereplők:

Gulyás László, Mogyoró Zsanett, Király Kata, László Ferenc, Bunyik Tamás, Czégány Barbara, Varga László, Hartyáni Katalin

Zenei rendező: Nyitrai Brigitta
Rendezte: Gulyás László

A Társulat most turnéra indul a darabbal, az ország különböző városaiban várják őket. Közben műsoron tartják eddigi repertoárjukat is, és rájöttek, hogy nincsenek elegen a megnövekedett feladatokhoz. Ezért találkozhatunk gyakran a hirdetéseikkel az interneten:

Színész kerestetik!!! Reméljük, sok rátermett, tehetséges jelentkezőjük lesz, hiszen ez egy nagyon jó játék!

 

Gratulálunk a Broadway darab bemutatójához, Pótszék Társulat!

 

Weninger Endréné

Fotók: Bosnyák János 

 

Hozzászólások