Majd elkezdődik a MŰSOR. Bornemisza Attila elmondja Pilinszky János: Apokrif c versét, majd Ihász-Kovács Éva költő szavalja el gyönyörűen Cserhát József: Szavad virágszó c. versét. Ő, a költő, a Magyar Kultúra lovagja beszél a művészkör eddigi tevékenységéről, és méltatja a kör Batsányi kultuszát. Elmondja, hogy a körök erősítik a kulturális szellemet, segítenek élni és emlékezni, összefogják a művészetszerető embereket, és ez nagy dolog! Nagy taps a jutalma.

Majd felcsendül a „Magyarok világhimnusza”, és a magyar szent koronát és a koronaékszereket behozzák a koronaőrök: Petneházy Kiss Bence, Bornemisza Attila, Kapu Lajos lovag, Dáma Kapu Júlia, Sáráné Blaskovics Judit, vitéz Bognár László pedig a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Máltai Lovagrend zászlaját. Balázsi Judit és vitéz Bognár László megnyitják a fesztivált, Bornemisza Attila felolvassa Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, és Ifj. Kovács Géza Tiszadadai művelődés-vezető gondolatait és verseit, és megnyitja a fesztivált egy anyák napi verssel.

Máris százan vagyunk, néhány szék üres. Taps a jutalma a versmondónak, és a gördülékeny műsor révén szebbnél-szebb versek követik egymást. Fellép Lovag  Semes – Bogya Eszter népi énekes és gitáros is. Hatalmas taps miatt a produkcióit még egyszer el kell énekelnie. Szép volt, mindenki feláll és közösen énekelnek.

Újból Balázsi Judit következik, Ihász-Kovács Éva, Petneházy Kiss Bence és Bornemisza Attila verseit mondja el. Ismét nagy a siker. Judit kitett magáért, hisz produkcióját éljenzés és nagy taps fogadja. Egy Ihász-Kovács Éva által fordított színdarabbal, a „ Párizsi kapitány” című vígjátékkal köszönti a közönséget Bornemisza Attila, Balázsi  Judit, Dócs György és Tárkányi Imre! Vastaps a jutalom!

Majd Varga Bence bűvész ismét nagy sikerrel mutatkozik be, Ő Zircről jött. Frenetikus bűvészmutatványai megmozgatják a fantáziát. Szintén nagy sikerrel, a közönség értékeli. Persze újabb vastapssal. A szünet előtt csángó dalokat énekel V. Hegedűs Zsuzsa Debrecenből. Orosz Piroska a népdalaival osztatlan sikert arat, majd Bacsa Ferenc operaénekes nagyon szép anyák napi dalokkal lép fel. A közönség többször visszatapsolja.

A szünetben Bornemisza Mária és Asztalos Krisztina kiosztják a Délibáb folyóiratot és antológiát. És a képnézegetés után kezdődik a második műsorrész, ahol első számként Lovag Ihász-Kovács Éva költő díjnyertes alkotásait adják elő. Balázsi Judit színművész elmondja, hogy Ihász-Kovács Éva zseniális verseit nem könnyű közvetíteni, az impresszionista és szürrealista képekkel zsúfolt alkotásokat, jelenkori irodalmunk kiemelkedő, becses darabjait. Mint Márai és Kassák tanítványa, mostanra klasszikus íróként tartja számon a jelenkor.

Balázsi Judit előadja vitéz Ország György monodrámáját, ami vastapsot kap. Azután Sebastián klarinétművész játékában gyönyörködhetünk. Majd a kör vezetősége és tagsága egyhangú szavazatával megválasztja Dezső Ilona Anna írót, képzőművészt a Batsányi Cserhát Művész Kör országos titkárának, ami Bornemisza Attila helyettesévé teszi őt.

És elkezdődik a tagok versmondása Debrecentől Miskolcig, Szegedtől Győrig. Tokaji Márton Debrecenből, Pap Judit Pécsről, V. Hegedűs Zsuzsa, Kólák Edit, Szabó Irma, Holló Ila, és sorolhatatlanul sok vers és előadó. Végül Orosz Piroska ráadása a szép népdalokból, és közben Sebastián zenél, ami újból felpezsdíti a hangulatunkat.

Véget ért a versmondás, és következett a búcsúzkodás, könyvek cserélése, újságok, jóízű beszélgetés. Bornemisza Attila elnök elköszön, és valamennyien alig várjuk, hogy újra találkozzunk! Szép volt, megint sokan együtt voltunk. És ez a lényege mindennek, no meg a művészet szeretete…

Köszönik Szabó Csilla igazgatónőnek és Kovács Péter polgármesternek, hogy segítettek és támogatták e rendezvényt!

Budapest,2013 05.05.

Lovag Bornemisza Attila


Hozzászólások