Különleges vendéggel, minden idők egyik leghíresebb szopránjával készülnek közös produkcióra az évek óta nagy sikernek örvendő Kórusok Éjszakája szervezői. Emma Kirkby angol szoprán énekessel készítenek videót a Csíkszerda Egyesület tagjai, mint a népszerű kórusfesztivál megálmodói, amelyben a mindenki számára kedves Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdal csendül fel.

 

A szervezők kezdeményezéséhez ezúttal bárki csatlakozhat, aki kedvet érez hozzá.

A jelentkezők a videófelvételeket – a régizene legendás szólistájához hasonlóan – otthon vagy akár a szabadban saját maguk rögzíthetik telefonjaik segítségével. Az összkép és természetesen az összhang is varázslatos hatást kelt majd, éppúgy, ahogyan a Kórusok Téli Éjszakájának idei videója is:

A Csíkszerda Egyesület reményei szerint az online térben sok száz kórustag torkából csendül majd fel az ének idén is.

Ezúttal azonban nem csupán azok kapcsolódhatnak be a közös éneklésbe, akik a korábbi évek Nyári, illetve Téli Kórusok Éjszakájának fellépői közül kerültek ki a Csíkszerda Egyesület meghívására, hanem egyéni jelentkezők videóit is várják a szervezők. A kezdeményezéssel megidézik a nyári rendezvény közös záródal éneklésének fantasztikus hangulatát.
A rendhagyó projekthez május 20-ig bárki csatlakozhat, aki kedvet érez hozzá: kórusok, egyéni énekesek, képzettek és amatőrök egyaránt. A szervezők reményei szerint 2022-ben ismét élőben rendezhetik meg a Kórusok Éjszakáját.

A kezdeményezésről további információt a Kórusok Éjszakája közösségi média oldalán találnak az érdeklődők.

Web
Facebook
Instagram

Emma Kirkby

Emma Kirkby világhírű angol szoprán, a régizenei interpretáció egyik legnagyobb alakja. A világ leghíresebb karmestereivel és zenekaraival dolgozott együtt, számtalan elismerése között szerepel a királynői Zenei Érdemérem (2011) és a Gramophon életműdíj (2019).

A Csíkszerda Egyesület

A Csíkszerda Egyesület 2016-ban alakult a 2009 óta működő Csíkszerda kóruscsalád tagjaiból. Az egyesület önkéntesei hívták életre a legszerethetőbb budapesti kórusfesztiválokat, 2013-ban a nyári Kórusok Éjszakáját és 2018-ban a Kórusok Téli Éjszakáját. Fő céljuk a kóruskultúra, a közös éneklés örömének, szeretetének népszerűsítése, és annak megmutatása, hogy a zene valóban összeköt bennünket.

A Csíkszerda Magyarország egyik legkülönlegesebb kórusa: csíkos fellépőruháik, széles, a népdaloktól a barokkon át a kortárs művekig terjedő repertoárjuk és kreatív előadásmódjuk mellett az igazi védjegyük a hangfürdőszerű, beépített improvizációkkal tűzdelt éneklés.

Egyben egy kreatív, önszervező közösség is, amelynek tagjai nem csupán közösen énekelnek, de saját maguk szervezik előadásaikat, táboraikat, hanem például ők készítik el fellépéseik díszletelemeit is.

A kóruscsalád mára már számos tagot számlál, mint a Csíkszerda, Csíkhétfő, Csíkcsütörtök, gyerekkórusok és kamarakórusok. A kóruscsalád és a Kórusok Éjszakája művészeti vezetője Tóth Árpád Artisjus díjas karnagy, akinek köszönhetően a Kórusok Éjszakája híre külföldre is eljutott. Lengyelországban 2018 óta többször is megrendezték a fesztivált.

Hasonló cikkünk:

A KÓRUSOK TÉLI ÉJSZAKÁJA is online jelentkezik

 

Hozzászólások