„Isten, hazánkért térdelünk elődbe…” – Magyar és magyarországi szentek – VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé megnyitója a Kecskeméti Katona József Múzeumban, a Cifrapalotában. Megnyitó: március 22., kedd 13 óra.

ikonografiai2

A 31. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programjainak keretében megrendezett kiállítást megnyitja: BALOG Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának szakmai különdíját átadja: AKNAY János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, az MMA rendes tagja

Kecskemét MJV város díját átadja: SZEMEREYNÉ Pataki Klaudia, Kecskemét MJV polgármestere

A kiállítás rendezője, a biennále alapító kurátora: IFJ. GYERGYÁDESZ László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a KKJM Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője.
Közreműködik az AURIN Leánykar, vezényel DURÁNYIK László Csokonai-díjas karnagy. Megtekinthető: 2016. május 29-ig, keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között. Kecskemét, Rákóczi út 1. – Információk ITT és ITT

 

ikonografiai3

 

Aktuális felhívásunkra ezúttal 222 művész 222 alkotást adott be, amiből a zsűri február 16-án összesen 122 alkotó 122 db művét javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni. (Továbbá versenyen kívül két epizód a Jankovics Marcell által írt és rendezett Mondák a magyar történelemből című animációsfilm-sorozatból.)
A VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále témája: magyar és magyarországi szentek. Választásunkat részben az 1700 éve született Szent Mártonra való emlékezés indokolja, de ennél is fontosabb kiemelni, hogy a magyar és magyarországi szentek (és természetesen a boldogok) életútja, tevékenysége évszázadokon keresztül egyik legfontosabb kapcsolódási pontjaink voltak az európai kultúrához, egyfajta láthatatlan diplomáciai hálózatot biztosítva Skóciától Bizáncig, Portugáliától Lengyelországig. Mindamellett többségük hazánk önfeláldozó patrónusai is voltak, ahogy arra az alcímben is utalunk a népszerű népének (eredetileg Mentes Mihály papköltő verse) kezdősorával: „Isten, hazánkért térdelünk elődbe…”. S azt se felejtsük el, hogy e szentek történetei, gondolatai már eddig is mennyi kiváló művészt inspiráltak! Abbéli reményünket, miszerint napjaink alkotóművészei is szívesen fordulnak a magyar szentek legendáihoz, igazolta a jelentkezők nagy száma.

 

ikonografiai1

 

2002-ben rendeztük meg az I. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét, s az első alkalomra a keresztre feszítés jelenetét és a legfontosabb szimbólumot, a keresztet választottuk. 2005 tavaszán a Genezis őstörténeti részét, a Teremtés könyvének első 11 fejezetét „adtuk fel” a művészek számára. A harmadik biennálén, 2006-ban az oltár volt a téma, míg a negyediken Krisztus példázatai. 2009/2010-ben az Apokalipszis, a Jelenések könyve volt az ábrázolandó, megjelenítendő ikonográfiai program, majd 2013 tavaszán az angyalok voltak a főszereplők. A legutóbbi biennále tematikája pedig igazodott az aktuális Tavaszi Fesztivál központi gondolatához: „Isteni gyermek” – „Isten gyermekei vagyunk”.
Az első nyolc biennálén összesen majd’ ezer, egészen pontosan 980 alkotás kerül(t) bemutatásra az aktuális zsűrizések után a Cifrapalota falai között, ami jól mutatja, hogy mennyire hiányzott egy ilyen sorozat a magyarországi kiállítási palettáról. (Ráadásul a közönség is szívesen látogatta / látogatja.)

 

ikonografiai4

 

Az elmúlt 16 év során a Kecskeméti Képtár (jelenlegi nevén a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteménye) fő tevékenységi és gyűjtőköre a keresztény tematika jegyében alakult. A biennálékhoz kötődően ugyanis sikerült – elsősorban a művészek felajánlásainak köszönhetően – egy, a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető, speciális gyűjteményi egységet is létrehozni Kecskeméten. Ebből a folyamatosan növekvő, jelenleg már 355 tételnyi kollekcióból több helyen is bemutathattunk egy-egy válogatást a kortárs hazai keresztény tematikájú művészet legjobb alkotásaiból, így legutóbb, 2015-ben például a budapesti Szent István Bazilika lovagtermében, ahol több mint 56 ezren tekintették meg.

A gyűjtemény szerencsére tovább növekszik: a nyolcadik biennáléra beadó művészek előzetes felajánlásainak köszönhetően legalább 44 alkotással fog gyarapodni, ami azt is mutatja, hogy 2016-ban is hatalmas érdeklődés kísérte a biennálét.

A reprodukciókon Jászberényi Matild (Fésűből nőtt erdőkerítés – Szent Kinga legendája) és Zsin Judit (Körmöci kövek Árpád-házi szentekkel II.) alkotása látható.

 

 

Szöveg: ifj. Gyergyádesz László –
Fotók: KKJM Archívum

 

 

 

Hozzászólások