St. Martin előadóművész, zeneszerző (Szentmártoni Imre) a hazai instrumentális zenei élet elismert képviselője az idén ünnepli pályafutásának huszonötödik évfordulóját. Folyamatosan koncertezik itthon és külföldön, verseket ír, művésztáborokat, kiállításokat szervez, szociofotóit, portréit hazai és nemzetközi díjakkal ismerik el. Szerinte a művészetek különböző aspektusai kölcsönhatásban vannak, segítik, kiegészítik, egymást. Az idén jelent meg A valóra vált álmok című albuma, mely a sorban a huszonötödik.

Az ünnep mindig kiragyog a szürke napokból. Az idei jubileumi év más volt, több” színt” kapott?

Igen, sok szempontból új és egyedi volt. Márciusban először léptem fel fiammal, Normannal közösen Amerikában. Júniusban Aggteleken a Baradla-barlangban dupla koncerttel ünnepeltünk, az idén megszületett az első közös dalunk a fiammal, amely felkerült az ősszel megjelent új albumra. Az idén már két nemzetközi és egy hazai díjjal jutalmazták fotóimat. Ezek az események igazán különlegessé tették ezt az évet!

Tudom, hogy a természet szerelmese, sok szállal kötődik Aggtelekhez, hisz már 25 éve visszajár koncertezni, júliusban dupla telt házzal ünnepeltek. Ez a fajta állandóság manapság már igen ritka.

Az aggteleki Baradla-barlang számomra egy különleges dimenzió, már az első alkalommal elvarázsolt. Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy ez a folytonosság mind a mai napig tart. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy ez szépséges hely, tele van kihívásokkal. Lent nem működik a telefon, nincs internet, a 12 fokot a hangszerek nem kedvelik, a 12 másodperces visszhang a technikusoknak kihívás, és legalább 50 ember munkája, tudása kell egy produkcióhoz. Amikor viszont minden összeáll, az számomra mágikus! 120 perc együttlétezés a közönséggel a föld gyomrában csodás kőszobrok között! Szebb, hatásosabb “enteriőrt” el sem lehetne képzelni. Az idén hívtam vendégeket: a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, fiam, Szentmártoni Norman musical énekes, Kéméndi Tamás harmonikaművész és a szárvendég Szekeres Adrien fellépése emelte az ünnep fényét. Már lassan elkezdjük szervezni a jövő évi koncertet, melynek a dátuma 2019-ben július 20. Aki nem jön el, az hiányozni fog!

Az új albuma A valóra vált álmok címmel jelent meg egy hónappal ezelőtt. Az álomlistáján van még néhány üres hely?

Sok csodás dolog van az életben. Az egyik biztos az, hogy néhány álmot valóra lehet váltani. Természetesen még vannak üres helyek, hisz álmok, célok nélkül nincs értelme a létezésnek. Hatévesen arról ábrándoztam, hogy zenész leszek, és nagyzenekarban fogok játszani. Középiskolás koromban Hódmezővásárhelyről Pestre vágytam, majd Amerikába, a tanulás, a fejlődés lehetősége motivált. Álmodtam családról is. 34 éve élek a feleségemmel, Ildikóval boldog házasságban, és van egy nagyszerű fiunk. Olyan zenészekkel, színészekkel dolgozhattam együtt, akikről a pályám kezdetén csak álmodoztam. Mécs Károly, Pitti Katalin, Szekeres Adrien, Tóth Vera, Rolla János, Kautzky Armand és a Liszt Ferenc Kamarazenekar… Az új CD-vel is egy álom vált valóra, a fiammal végre lett egy közös dalunk, és egy nagy nemzetközi csapattal dolgozhattam együtt.

Az egyik álmom, hogy Almási Éva művésznő, akit a barátomnak nevezhetek, elmondja a verseimet, és hanghordozóra kerüljenek. Sok évvel ezelőtt dolgoztunk együtt, és az ő előadásmódja, tehetsége igazi unikum, az ő hangján megszólaló versekben ott a harmónia, a dráma, a mélység és a magasság. A Machu Picchu is ott van a listán, és remélem, néhány izgalmas zenei fúzió is várat még magára!

Említette, hogy nemzetközi csapattal dolgozott az új lemezen. Milyen lett annak zenei világa, hangulata? Vannak rajta meglepetések?

Nem törekedtem a kiszámíthatóságra, az eklektika, a zenei átjárhatóság jellemzi a stílust. Most reneszánszát éli a több fajta stílus fúziója. Nem voltak ambivalens érzések, mindig tudtuk, mire gondol a másik, azt fűztük tovább. Lehetne mondani, hogy marginálisan érinti a funky afro-pop stílust a heted 7 dal, legalábbis stílusjegyek felfedezhetők, de inkább a smooth jazz, contemporary, kortárs jazz műfaj jellemzi. Ami egyébként a jazz egyik alstílusa, és az R&B, a funk, a rock és a popzene hatásait is mutatja. A smooth jazz legemblematikusabb szólóhangszere a szopránszaxofon, ami olyan zenészek által vált hírhedtté ebben a stílusban, mint Grover Washington, Jr., Ronnie Laws, Wayne Shorter és Nathan Davis.

Kisvári Ferenc – Hangszerelés, dobok – Színek Ünnepén, Céltalan hajós, Lelki Társ, Heted 7, Kisherceg
Csicsák Norbert – Hangszerelés, Billentyűk
Rakonczai Viktor – Hangkép, mastering
Dajka Krisztián – Gitár – Aint no shunshine – Mióta elment
Norman – Ének – A meséktől szebb az élet
Temesi Berci – Basszusgitár
Antal Balázs – Gitár – Aint no shunshine – Mióta elment
Roy Jones Junior – Ének – Aint no shunshine – Mióta elment
Kéméndi Tamás – Harmonika – Flick-Flack polka, Zene és tánc egy életen át
Füredi Niki – Ének – Volt egyszer egy vadnyugat
Gráf Vivien – Ének – Zene és tánc egy életen át

Inspiráló ilyen zenészekkel együtt dolgozni.

Azt már megtudtuk, hogy jövőre is lesz Aggteleki koncert, de az idén még hol találkozhat a közönség önnel?

Jubileumi nagy koncertem lesz Debrecenben november 17-én, sok szeretettel várok minden érdeklődőt. A november, a december frekventált időszak a zenészek életében, sok városban lesz lehetőségem zenélni: Mór, Ónod, Miskolc, Nagykanizsa, Hódmezővásárhely, csak néhány a teljesség igénye nélkül. Az év utolsó, és az új év első napját is zenéléssel fejezem be, illetve kezdem. Februárban elutazunk Amerikába, ahol több koncertünk is lesz Norman fiammal. A jövőre vonatkozólag is van sok tervem, álmom, de azt szeretném, hogy továbbra is a zene legyen a főszereplő, hisz szükségem, lételemem, nem hiszem, hogy zene nélkül működöm.

Ez az a helyzet, amikor köszönetet lehet, kell mondani. Születés, tanulás, tapasztalat, tervezés, tevékenység, gyakorlás, barátok, ismerősök, segítők, kollégák, a média és nagybetűvel a Közönség! És hogy a kapcsolódási pontok, szálak összeérjenek, és minden, vagy legalábbis sok minden sokszor, jókor jó helyen legyen. Szerettem, ha segíthettem, ha egyengethettem a zeném útját a közönség felé! Szeretem, ha a közönség befogadó a koncertjeimen, elfogadó a hangzó anyagaimon.

 

 

Hozzászólások