Ha csak egyetlen utcába tennéd be a lábad, akkor ez legyen az! – a Múzeum Utca Plusz! Összművészeti kavalkád veszi birtokba a pécsi Káptalan utcát augusztus 18-21. között a Múzeum Utca Plusz keretében! 

muzeum utca plusz

Múzeum Utca Plusz!

A programokon fellép többek között Beton.Hofi, Ohnody, I Am Soyuz, az Óperentzia, míg az irodalmi vonalat olyan neves színészek képviselik, mint Wunderlich József, Für Anikó, Csákányi Eszter és Hajdu Steve.

Múzeum Utca Plusz! – A programok többsége ingyenes!

A fesztivál augusztus 18-án 16.30-kor indul, a PTE Brass Band örömzenélésével és az óriásbábok táncával kísért felvonulással. 17.00 órától Németh Juci és G. Szabó Hunor lép színpadra, az estét pedig folklór forgatag és táncház zárja.

I Am Soyuz

A fesztivál során a Múzeum Igazgatóság udvarán fellép a különböző művészeti irányokat ötvöző Ohnody; a magyar underground megkerülhetetlen zenekara, az Óperentzia és a pécsi Kubalibe is. I Am Soyuz személyiségével és humoros-elgondolkodtató történeteivel bensőséges hangulatot teremt koncertjein, ahol olyan különleges hangszerek is megszólalnak, mint az ukulele, a melodika, az omnichord és a bendzsó. (Ingyenes programok)

Múzeum Utca Plusz!

A Káptalan Kertben fellép a magyar rap egyik legfelkapottabb alakja, Beton.Hofi, akinek szövegeiben remek egyensúlyban jelenik meg a nyolcadik kerületi identitásra épülő utcai szleng, és az okos, önreflektív érzékenység. A koncert vendége Lil Frakk.

Ugyanitt lép színpadra az Ivan & Tha Parazol, a Blahalouisiana és a Kaktus; de lesz kifejezetten pécsi koncert O’Sullivan, Doggos, Jam&Slam + Slow, BandiT, Dj R-Nold közreműködésével; akik után a feltörekvő magyar énekes-rapper, T. Danny fűti tovább a hangulatot. (Belépődíjas programok.)

Irodalmi programokból sem lesz hiány. Az „Át – hallás, Karinthy és barátai, Kabaré 2.0” keretében költői utazást tehetünk Karinthy Frigyes és társai koponyája körül Csákányi Eszter, Elek Ferenc és Hajdu Steve közreműködésével.

A „Szó – Játék” egy felolvasó előadás a kortárs költészet szójátékaiból olyan színészekkel, mint Hámori Gabi, Trill Zsolt és Wunderlich József. Mit hallhatunk? Nagy versek parafrázisai és mai vírus-versek, karantén-kabarék dialógban és monológban.

A záró napon lélekfrissítő irodalmi inhalációt kaphatunk „Minden Titok” címmel Für Anikó és Hrutka Róbert zenés irodalmi estjén.

Beton.Hofi

Idén is lesz Design Liget – kreatív alkotótér és művészpiac, gyerekprogramok, tárlatvezetések, római kori játszóház. Gyerekkoncertet ad Bogárdi Alíz, és az érdeklődők kipróbálhatják a parnasszusjátékot is, ami egy kreatív provokáció színház és képzőművészet határán. A Rózsakertben szombaton Püspökségi gyerekprogramokkal, többek között Kaláka koncerttel várják a családokat.

Für Anikó és Hrutka Róbert

Az ISTER stand – Római kori játszóház és digitális múzeum a rendezvény minden napján 10.00-19.00 óra között változatos programokat kínál gyerekek és felnőttek számára. Római ékszerek készítése, római ételkóstoló, római ruhabemutató, római színező, régészeti kirakó, lelőhelyfelderítő műszerek játékos bemutatója (radar, drón, fémkereső), kvíz, városi nyomozós kalandjáték. Lesznek különleges tárlatvezetések a Baranya Aranya – Egy kora avar kori temető feltárja titkait c. kiállításon és kézműves foglalkozások Vasarely alkotásai nyomán.

A rendezvény ideje alatt a Janus Pannonius Múzeum által szervezett programok ingyenesen látogathatók, a múzeumi kiállítások meghosszabbított nyitvatartással, 10% kedvezménnyel tekinthetők meg.

Szójáték

A Pécsi Szelet Baranyai Gasztro Piknik pedig augusztus 20-21-én színesíti a Múzeum Utca Plusz rendezvényt, ahol az árnyas fák alatt kóstolhatjuk körbe a térség éttermeinek színét-javát két nap alatt. Bisztróételek, street food, borászatok és helyi termelők egy helyen. Hagyományok és új irányok egész Baranyából.

 

Múzeum Utca Plusz! Honlapja

Szervezők: Zsolnay Örökségkezelő NKft., Made in Pécs, Janus Pannonius Múzeum, Pécsi Egyházmegye.

 

 

Forrás: ZsÖK sajtó

Hasonló cikkünk:

A Zsolnay Piknik nyitja a fesztiválszezont!