Szerelem első vérig –  Január 13-tól digitálisan restaurált formában visszatér a mozikba a nyolcvanas éves egyik legsikeresebb kultfilmje.

Dobray György és Horváth Péter 1986-ban bemutatott alkotását Dés László nagyszerű filmzenéjével, Berencsi Attila – azaz Bery Ari – és Szilágyi Mariann emlékezetes alakításával több mint egymillió néző látta.

Az ismert történet főhősei Fügedi Ferenc, azaz Füge és Ágota, a szegedi iparművészeti középiskola érettségire készülő diákjai. Füge elvált szülők gyereke, festőnek készül és szaxofonozik a kollégium zenekarában.

Ágota egyszer talán majd régész lesz, addig is szigorú nagymamája és habókos rendőr nagybátyja rendezi az életét. Füge látszólag mindenütt otthon van, valójában azonban ugyanolyan felületes kapcsolat fűzi a szüleihez, mint a haverjaihoz vagy a szaxofonjához.

Egy nap beleszeret Ágotába, és ez megváltoztatja az életét. Ám amikor feltűnik a lány régi udvarlója, Füge úgy érzi, vége a világnak. Kétségbeesésében öngyilkosságot kísérel meg, majd elutazik apjához, hogy a tanácsát kérje.

Végül egymásra találnak Ágotával, a lány várandós lesz, ám el akarja vetetni a gyermeket… Füge, aki általában csak sodródik az eseményekkel, előbb-utóbb kénytelen felnőttekhez méltó döntéseket hozni, és felelősséget vállalni.

Előzetes:

A „magyar Házibuli” szélsőséges érzelmeket és tabutémákat megörökítő tini-melodráma a vagány, durcásképű szaxofonos fiú és egy ártatlan szőke lány első, esetlen és megható szerelmi kapcsolatáról. Dobray György és Horváth Péter amatőr főszereplőkkel forgatott kultfilmjét több mint egymillió néző látta a nyolcvanas évek közepén. A film sikere még az alkotókat is meglepte.

A Szerelem első vérig valóban meg tudta szólítani a fiatalokat. A tinik úgy érezték, végre valaki nekik, róluk beszél. A film érzelmes, lírai zenéjét Dés László szerezte, a filmben felcsendülő fülbemászó dallamokat egy egész generáció dúdolta.

Főcímdalát Demjén Ferenc énekelte. A dal heteken keresztül vezette a toplistát, az év slágere lett. Később két további folytatása is készült, ám egyik sem lett olyan sikeres, mint a kultikussá vált első rész. A film teljeskörű restaurálása a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak együttműködésében valósult meg.

szerelem elso verig

A Szerelem első végig című alkotás január 13-tól látható országszerte a mozikban digitálisan restaurált kópiáról, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Budapesten a Cinema MOM, a Pólus, Corvin, Toldi és a Sugár Mozi vetíti, emellett országszerte számos art moziban is bemutatják. Többek kötött Szegeden, Pécsett, Szombathelyen, Székesfehérváron, Miskolcon, Cegléden, Sárospatakon, Berettyóújfalun és Visegrádon is.

 

Forrás: Pannonia Entertainment

 

Hasonló cikkünk:

Fesztiválsikerek és új magyar filmek az Európai Art Mozi Nap kínálatában

 

Hozzászólások