Tomozi Gizella Aranypaletta-díjas festőnő részt vett a Montázsmagazin 2017-es festménypályázatán a tavasz folyamán. Szívesen mutatjuk be őt és munkásságát magazinunkban, hiszen példája nyomán sokan ecsetet foghatnak, hogy örömüket leljék a festészetben.

Kedves Gizike! Honnan származol? Mik voltak az álmaid gyermekkorodban?

A Pilis-hegység lábánál, Kesztölcön születtem 1948-ban. Az alkotás öröme már gyermekkorom sikeres rajzaiban, festészetében, a későbbi években a ruhatervezésben, gyémántcsiszolásban bontakozott ki. Gyermekkoromban lelket simogató élményeket kaptam a csodálatos táj, a falusi népszokások és a vidéki élet mindennapi történéseiből.

Hová jártál iskolába?

Középiskolai tanulmányaimat Esztergomban, a Dobó Katalin Gimnáziumban végeztem el. Minden reggel a kis Duna-ág mentén sétáltam el a gimnázium bejáratáig – egy apró kis csoda, tele váltakozó élményekkel, meglepetésekkel…

Hogyan alakult a magánéleted? Mikor alapítottál családot?

Életutam a kereskedelem felé irányított, és a gyermekeim édesapjával 1976-ban történt meseszerű találkozásunk után, 1978-ban megszületett kisfiam, Balázs, majd 1982-ben kislányom, Viktória. Együtt dolgoztunk vállalkozásainkban, és felépítettük közös otthonunkat, nyaralónkat a Balatonon, ahol a nyári hónapokban gyermekeim iskolás barátainak és családjuknak is örömteli, élménydús, pancsolós heteket tudtunk biztosítani! Hiszen ezért építettük!

Nagy-nagy boldogságban, szeretetben, harmóniában éltünk, a mindennapok számtalan tennivalójával teltek az évek. Kisfiam ma egy sikeres, ingatlanos zrt. résztulajdonosa, a kislányom sikeres, kreatív lakberendező, különleges látásmóddal. Sajnos, ezt a csodálatos családi idillt 1996-ban drága férjem szívinfarktusa szakította meg. Aki átélt már hasonló fájdalmat, veszteséget, csak az tudhatja, milyen nehéz ezek után életben maradni, és megküzdeni a mindennapok kihívásaival egyedül, két kamaszgyermekkel.

Hogy sikerült talpon maradnod? Mi volt a kapaszkodó számodra?

Az erőt mindehhez a gyermekeimtől kaptam. Igyekeztem pótolni az édesapa hiányát is, és nem túlságosan elkényeztetni őket a hatalmas fájdalom után. A mai napig nem múlt el ez a fájdalom. Éreztem, hogy a mindennapok megoldandó helyzeteit együtt kezelve talán sikerül túlélnünk…

Mikor és miért kezdtél el festeni?

Nyugdíjas éveim beköszöntésekor éreztem, hogy valami lélekszépítő, örömteli alkotó tevékenységet kellene elkezdenem, úgy, mint régen. Addig is rácsodálkoztam utazásaim közben arra a számtalan gyönyörűségre, ami körülvesz bennünket. Már volt időm arra, hogy lássak is, ne csak nézzek. Galériákban, múzeumokban, híres festők műveinél hosszú percekig bámulattal adóztam a csipkék, bársonyok, fények, árnyékok, portrék élethű, valósághű ábrázolásának. Észrevétlenül szívtam magamba a sok csodát, és egy napon volt bátorságom elkezdeni…

Kitől tanultál? Van segítőd, tanárod, mentorod?

2015 novemberében egy meditációs csoportban megismertem valakit, aki már járt egy tanfolyamra. Úgy döntöttem, elkezdem, valamennyire bízva régi iskolai sikereimben. Az első festményem meghatározó élménye volt az, amiért folytattam. Azóta az a sok biztatás, dicséret, és nem utolsósorban a végtelen nyugalom, harmónia, melyet alkotás közben érzek, régen elfeledett boldogságot adnak.

Milyen internetes művészcsoport tagja vagy? Segítséget, támogatást kapsz tőlük?

Több internetes portálon is regisztráltam. Közel nyolcvan festményt alkottam már, és kezdem kinőni a lakást. A támogatás, segítség dicséretekben, lájkokban, díjakban érkezik. Lassan az eladásokban is segítségre szorulnék, de ez mindannyiunk igénye lenne, gondolom. Hiszen az alkotói kedvet egy-egy eladás nagyban segítené, arról nem is beszélve, hogy nyugdíjasként a minőségi anyagok megvásárlása komoly feladat. Már sok kiállításom volt, és díjakat is nyertem: Aranycsillag, Aranypaletta díjakat. Csodaként élek meg minden egyes eseményt, pozitív visszajelzést, számtalan dicséretet, elismerést.

Augusztusban kiállításod van Budapesten. Hogyan jött létre?

2017 augusztusában a Király Klub Galéria tisztelt meg azzal, hogy két festőtársammal együtt kiemelt művésze legyek. A legújabb “csodák” egyike!

Milyen témákat választasz a képeidhez? Milyen anyagokkal dolgozol a legszívesebben? Van határozott stílusod, amelyet követsz?

Annyi csoda, boldogság, siker ér a mindennapokban, hogy minden percemet bearanyozza a tudat: érzéseim, lelkem, gondolataim színes világát bármikor megjeleníthetem egy fehér vásznon. A kedvencem az olajfesték, de alkottam már vegyes anyagokkal is. Amit eddig festettem, ösztönös volt, némi ellesett, átvett stílusban. Ősszel kezdek egy kétéves festőiskolát, ahol remélhetőleg azt is átadják, amit eddig nem kaptam meg igazán senkitől. Alig várom! Remélem, az útkeresésem alatt ez az oktatás kihozza azt, aki igazán én leszek, saját stílusommal.

Mit jelent számodra a festészet?

A festészet ma mindent jelent az életemben, de jól megfér a kiskorom óta kedvelt könyvszeretetemmel. Mára nagyszerűen kiegészítik egymást!

Hol láthatóak az alkotásaid? Az érdeklődők, az esetleges vásárlók a mostani budapesti kiállításon kívül még hol gyönyörködhetnek bennük?

Festményeim a Facebook oldalon Gizella Tomozi néven láthatóak a fényképek/albumok alatt, valamint a Gizella Tomozi Art oldalon.Itt vannak a kiállításaimról készült videók, rádiós interjúk, és a YouTube-on is egy felvétel az érdi kiállításomról. A Facebook-on értesülhetnek mindig a legújabb kiállításokról is, ha figyelemmel kísérik. Természetesen szeretettel várok mindenkit Diósdon, a lakásomon is, aki “élőben” szeretné megtekinteni a képeimet, vagy vásárolni szeretne belőlük. Festményeim időtálló retuslakkal védettek, be vannak keretezve. Érdeklődni a +36 20 518 8899-es mobilszámon lehet.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Terveim közé tartozik a folyamatos önképzés, tanulás, hogy minél szebb, csodálatosabb, lelket simogatóbb alkotásokban gyönyörködjenek azok, akik érzik a festészetben rejlő csodát, és mindennapi részeseivé szeretnének válni támogató szeretetükkel.

Kívánjuk, hogy leld örömödet továbbra is a festészetben, hogy mások is gyönyörködhessenek alkotásaidban.

 

 

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások