Folyosószakaszt már korábban is feltártak a ma olaszul Villa Adriana néven ismert palotaegyüttes alatt. Most azonban szerteágazó alagútrendszert találtak az épületek alatt. A leghosszabb szakasza négy kilométeres.

A villa alatt húzódó labirintuson keresztül érkezett a császári villa ellátása: a kereskedők és beszállítók itt vitték be a palotába a termékeiket. Ezeken a folyosókon közlekedtek a rabszolgák is. Így a császárt és a nála vendégeskedőket nem zavarta az örökös áru- és emberforgalom látványa. “Modern megoldás volt, mint egy tengerjáró hajón, ahol az utasoktól teljesen elválasztott fedélzeti szinten zajlik a személyzet munkája és élete” – magyarázta Marini De Franceschini régész.

A Hadrianus-villa földalatti részének feltárása 2008-ban kezdődött. Idén augusztusban a palota alatti vízvezeték-hálózatot sikerült megtalálni, amely többek között a palota kertjeiben és csarnokaiban működő szökőkutak vízjátékát biztosította.
Publius Aelius Traianus Hadrianus 117-138 között uralkodott. Szívesen tartózkodott a Rómától 28 kilométerre levő villájában, amely 120 hektáron terült el. A Hadrianus-villa 1999 óta az UNESCO világörökség része.

MTI

2013. szeptember 11.

Hozzászólások